Slarvigt och okunnigt av TV4

Tre dygn med nannyTV4 har genom sin Tittarservice nu svarat på den kritik som i olika sociala medier riktats mot de nya nannyprogrammen. Efter att först ha hänvisat till nannyn Kathryn Mewes meritlista kommer så slutklämmen i TV4:s svar:

Självklart kan man som tittare känna sig starkt berörd när man i programmet får se barn som är ledsna och arga, men det är ju just de problemen som föräldrakonsulten Kathryn Mewes är där för att lösa med sin välbeprövade metod.

TV4 missar hela poängen. Jag är barnläkare och har mött många ledsna och arga barn – det är inte vad jag reagerat mot. Det jag däremot bestämt vänder mig mot är att nannyn rekommenderar föräldrar att använda metoder som står i direkt strid med bestämmelserna i vår svenska föräldrabalk – i det här fallet isoleringsstraff. Jag upprepar: att stänga in en ledsen treåring 20 minuter ensam på sitt rum är helt enkelt INTE okej.

Det finns en annan syn på disciplinering av barn i de anglosachsiska länderna. Man accepterar där fortfarande metoder (också aga) som vi sedan länge tagit avstånd ifrån. Idag påminns vi för övrigt på nytt om det, då Unicef Sverige protesterat mot att flera stora boksajter marknadsför den förfärliga boken To train up a Child av Michael och Debi Pearl, där de amerikanska författarna rekommenderar inte bara aga med käpp utan också iskalla bad, indragna måltider och utlåsning i dåligt väder som metoder för att få barn att lyda (läs mer om Unicefs protest här).

Vi har trots allt i vårt land kommit en bit på väg i vår syn på barn och deras rättigheter, en syn med starkt stöd i FN:s barnkonvention. Att så många nu reagerar mot försöken att återinföra kränkande behandling som medel för barnuppfostran ser jag som ett hälsotecken. Att inte TV4 inser det är bara sorgligt.

25 kommentarer

 1. Jag för en kamp mot TV4 gällande dessa program. Jag har skrivit på deras FB-sida, jag har skrivit på deras hemsida. Men nu förs den över mailen. TV4 tycker att metoderna håller sig inom lagens ramar. Men många har uttalat sig om att metoderna inte är lagliga. Undrar hur det kan vara så olika uppfattningar? Söker även efter forskning om metoderna och även om någon har stött på barn i senare livet som råkade ut för metoderna som små.

 2. Dessa program är mycket farliga för ”våra” barn på jorden. Det värst är att vi till slut blir indoktrinerade och inte regerar OCH just därför måste vi ALLTID säga ifrån, hur jobbigt det än känns.
  Vi måste ALLTID STÅ PÅ BARNENS SIDA.
  Tack till Er alla! ❤️

 3. TV4 SÄNDER PROGRAM OM HUR MAN KRÄNKER BARN PÅ BÄSTA SÄNDNINGSTD
  Upprörande att man år 2014 visar Nanny-program på TV4. Program där man förmedlar 1800-talets uppfostringsmetoder. En iskall Nanny cyklar runt och lär ut hur vuxna kan utöva makt genom att kränka, skrämma och förnedra barn inför en stor tv-publik.
  Ledsna, arga, oroliga barn och osäkra föräldrar används för att göra billiga och snaskiga TV-program och TV4 ger sig till att sända programmen.
  Ikväll såg jag programmet där man stängde in Alfie på sitt rum när han var arg. En metod som vi vet gör barnet illa. En metod som vi vet är helt förkastlig. En metod som kränker barnet. Samma förhållningssätt som en gång skamvrån och dumstruten.
  Vi vet att TV har ett stort genomslag och att många ser programmen. Osäkra människor påverkas. Alltså kommer många barn fara illa efter att TV4 sänt Nanny-programmen.
  Idag 2014 när vi vet så mycket om barn vore det lämpligt om TV sände spännande program som förmedlar kunskap om barns utveckling och behov istället, utan att använda ledsna, arga, oroliga barn i programmen.
  / Elisabet Skoglund, pedagog sedan 40 år och författare till fem böcker om hur man kan stödja barns kreativitet. http://www.elisabet-skoglund.se

 4. John Erik Ottosson

  30 januari, 2014 at 12:55

  Så rätt du har Lars!

 5. Margaretha Schéele Kunze

  29 januari, 2014 at 12:47

  TACK än en gång för att du reagerar när något blir fel och barnkonventionen inte följs, Lars! Du har gjort det förut och du gör det fortfarande. Bra! Du har kunskap och en mycket sund syn på barn och barnuppfostran, där respekt och kärlek, inte maktspråk och översitteri, ska råda. Jag är mäkta förvånad över TV4:s programval i frågor som de tydligen inte har den minsta aning om! Vem bestämmer över programvalet? Man skäms över bristen på pedagogisk kunskap och upprörs över övergreppen på barnen. Alla borde reagera på detta!
  Margaretha

 6. Barbro Westberg

  28 januari, 2014 at 10:31

  Vill du veta mer om mina tankar om barn: gå gärna in på min blogg, http://www.pedagogik.blogg.se

 7. Barbro Westberg

  28 januari, 2014 at 10:24

  Det är verkligen synd att sådana här dumheter kommer ut för jag tror att det finns en hel del föräldrar som nappar på denna barnsyn. Tänk att det är så svårt att ta ett barns perspektiv, att vi har så svårt att föreställa oss hur det är att vara barn. Som om barn var en särskild sorts människor som ska fostras utifrån en manual. Om vi kunde förstå att barn är människor, precis som vi själva, som vi ska vara med, inte mot. Som förskollärare och specialpedagog under många år har jag träffat många barn som blivit kränkta och missförstådda av vuxenvärlden och min övertygelse och erfarenhet är att barn som har en omvärld som bemöter och förhåller sig till dem på ett positivt sätt också blir goda människor som kommer att respektera andra och ha förmåga till empati. Barn som inte kan respektera andra har inte själva fått respekt, det hänger ihop. Egentligen är det enkelt, en naturlag – det vi ger får vi tillbaka. Vi vuxna måste vara goda förebilder för hur man ska vara mot varandra, hur ska barn annars kunna lära sig vad demokrati och respekt innebär? Det är ju något man måste få erfara för att själv kunna utveckla.

 8. När de tidigare Nannyprogrammen gick var det många som också tog till sig ”timeout” metoden. Vilket också resulterade i att det användes på förskolor till mångas förfäran.
  Det blir så fel när de visar sånt som inte alls kan jämföras med vår uppfostran och etik.
  Hoppas att Tv 4 lägger ner!

  • Håller med dig Linda dessa program är mycket farliga för ”våra” barn på jorden. Det värst är att vi till slut blir indoktrinerade och inte regerar OCH just därför måste vi ALLTID säga ifrån, hur jobbigt det än känns.
   Vi måste ALLTID STÅ PÅ BARNENS SIDA.

 9. Lotta Polfeldt

  28 januari, 2014 at 03:32

  Lars H! Du är alltid alltid på barnens sida. Du är också på föräldrarnas sida och backar upp dem i att vara bra föräldrar. Du är alltid på Barnkonventionens sida. Tack för att du protesterar mot sadism och tyranni i barnuppfostrans namn. Tack för detta inlägg. Åh Lars – du behövs! Du är en av mina hjältar.

 10. Rigmor Rolfson

  26 januari, 2014 at 06:16

  Hej! Åren 2004-2010 arbetade jag som lärare på vuxenutbildningen i GR-Göteborgsregionen, med en påbyggnadsutbildning för barnskötare. Vi brukade ta upp och diskutera nanny programmen. Det visade sig att osäkra föräldrar följde, studerade programen och tog till sig nannyns idéer på allvar och trodde att det var så man skulle fostra barn. De såg programmen som föräldrautbildning. Vi lät de studerande läsa Lars G Gustatssons artiklar och fick bra pedagogiska diskussioner.

 11. Jag har inte sett nya nanny programmet, jag trodde att de slutat sända sånt eftersom folk fattade att isolering är skitfarligt för barn.
  Det handlar om sekundär separation:
  Barnen är frustrerade över upplevd separation = barnen blir aggressiva, dominerande, lyder inte de vuxna eftersom det är problem med anknytningen.
  Föräldrarna vill lösa det genom isolering= sekundär separation som gör barnet ännu mer frustrerad = mer aggression, självskadebeteende osv
  Nannyn kanske tror att hon löst problemet MEN aggression är inte alltid något som syns och märks…

 12. Tack! Vi måste alla reagera när barn blir utsatta på detta sätt! Barn är jämlika och medmänniskor. Vi måste se de och behandla dem efter det också.

 13. Jag blir mörkrädd av vissa kommentarer på http://kontakt.tv4.se/org/tv4/d/nannyprogram/ där man likställer barn med hundar och att det ska då rättfärdiga den här typen av uppfostran. Vansinnigt! Det får mig naturligtvis att i förlängningen fundera över hur många barn i Sverige det faktiskt är i dag som får ”smaka” på dessa uppfostringsmetoder trots att de står i strid med lagen. Det kanske är så att vi på allvar bör etablera obligatoriska föräldrakurser i takt med att barnet växer så föräldrarna får redskap och framförallt k u n s k a p?

  TV4 ska givetvis med jämna mellanrum lägga in en blänkare under programmets gång att denna typ av metod inte är laglig i Sverige även om den förekommer i andra länder och om man känner att man behöver hjälp ska kontakta xxxx.

 14. lars lindstedt

  23 januari, 2014 at 11:31

  fruktansvärt att TV4 kan visa sådana program bara för att få in reklampengar

 15. Tack Lars! Jag har också tänkt mycket på att barn i sådana här program exponeras och utelämnas. Som om inte de övriga kränkningarna vore nog! Hur är det med lagen som säger att man inte publicera bilder och filmer utan de medverkandes medgivande? Det står ju också att den som ger sitt medgivande måste förstå innebärden av publiceringen för att medgivandet ska gälla? Gäller lagen bara människor boende i Sverige och sociala mediee, eller kan den tillämpas hä

 16. TACK LARS!
  En stor eloge till dig! Jag förstâr inte hur man kan visa ett program som detta. Jag förstâr inte att man tillâter sälja en bok som den du beskriver med ren och skär barnmisshandel (iskalla bad, slâ med käpp, utelâsning) och minst av allt förstâr jag varför människor gör ett aktivt val att bli föräldrar om de inte vill lyssna pâ sina barn. Om de behöver sällskap borde de köpa sig en nalle att gosa med. Den kommer aldrig trotsa. Själv har jag tre underbara barn. Givetvis har de alla sina stunder av gränstestande, brâk med varandra o dyl, men vi som föräldrar ska ju guida dem i livet för att bygga upp dem till starka och trygga människor, inte att hugga dem vid fotknölarna när de inte gör exakt som vi vill. Jag hoppas att TV4 tar förnuftet till fânga!!

 17. Just detta stärker min tes om att samhället i stort, bortsett från de som har som uppdrag att bevaka barnens intressen, inte ser barn som människor jämlika oss vuxna. Barn blir till samhällets ägodelar som det skall experimenteras och laboreras med.

 18. Jag kan för övrigt undra om dessa barn i vuxen ålder uppskattar att ha blivit exponerade på detta sätt på internationell tv- för att folk skall kunna sitta och förfasas över deras beteende- och nöja sig med att de sedan förnedras av en för dem totalt okänd vuxen person. Ett otroligt intrång i barnens liv och integritet. Hemskt!

  • larsh

   22 januari, 2014 at 09:17

   En mycket viktig synpunkt, tycker jag. Vi hade den frågan uppe när vi diskuterade Ett fall för Louise. Jag var mycket tveksam till de programmen, bl a just på grund av exponeringen av barnen. Socialstyrelsen hade liknande synpunkter i en senare granskning. Och det finns ju ingen anledning att reagera annorlunda bara för att det nu rör sig om brittiska barn – som i programmet kallas ”små monster”. /Lars

 19. Hej Lars!

  Tack för dina två mycket läsvärda artiklar i anslutning till ”Tre dagar med nanny”. Jag var en av dem som skrev min kritik i Tv4`s kommentarsfält på deras hemsida, och möttes då av det svar du hänvisar till. Jag tänker precis som du, att problemet för oss tittare INTE ligger i att se gråtande barn, utan snarare i att se hur otroligt kränkande och nedlåtande behandlingen av dessa barn är.

  På alla sätt strider serien mot mina övertygelser om hur barn skall bemötas, nämligen med respekt, öppenhet, lyhördhet och som jämlika oss vuxna.

  Tack 🙂

  • Vill tillägga att jag är socionom och arbetar med dessa frågor dagligen, och brinner mycket för ämnet. Detta berör mig väldigt mycket.

 20. Tack Lars, ditt engagemang är rörande.

Kommentarer inaktiverade.

© 2020 Lars H Gustafsson

Tema av Anders NorenUpp ↑