Fridlys barnen!

Tillbaka hemma efter en vårvecka i Granada får jag besök av Lima, min tvåårigaNyckelpiga 20140310 dotterdotter, och hennes mamma. I min trädgårdstäppa får Lima syn på årets första nyckelpiga, som sitter i en klyka till min fliksumak med grenar lena som siden. Lima känner försiktigt på grenen, och vi talar om hur fint allting är.

När jag blir ensam sätter jag mig vid datorn och finner på DN:s websida en förfärlig artikel. En ettårig flicka i Norge dränktes i en vattenhink av sin 28-åriga mamma, som via videolänk fick instruktioner om hur hon skulle göra av sin brittiske pojkvän. Flickan skulle ”disciplineras” eftersom hon vaknat på natten och inte ville gå och lägga sig igen. Så mamman höll flickan upp och ned i en hink med vatten tills barnet inte andades längre.

Enligt artikeln innehöll denna disciplinering också andra inslag: Flickan tvingades äta en sked med chilipulver, och hon fick stå i skamvrån med sammanbundna ben i flera timmar. Hon fick också sin mun igentejpad när hon grät.

Jag fylls av en fullständigt oresonlig vrede. Mot dem som misshandlar ett barn till döds på det viset. Men också mot dem som talar om barnuppfostran som en maktkamp som till varje pris måste vinnas av föräldern och som menar att nannymetoder gott kan accepteras för att uppnå det syftet. Inte för att dessa debattörer skulle försvara misshandel av det här slaget. Men för att de inte förstår vilka krafter de släpper lösa när de talar om vikten av hårdare tag och då accepterar respektlös behandling av barn.

Jag går ut i trädgården igen för att försöka återfå lite sinnesro. Nyckelpigan har gett sig av. Jag tänker på Lennart Hellsings vers:

Flyg Maria nyckelpiga
fladdra, fladdra kring!
Om du flyger nu så får jag
önska mig nånting.

 

Min önskan är lätt: Fridlys barnen!

9 kommentarer

 1. Men fy vad hemskt! Förutom att det väl förhoppningsvis är olagligt att dränka/tortera någon oavsett ålder så förstår jag inte det här med ”disciplineringen” de skyller på heller. I min värld är en ettåring en bebis som man ammar till sömns igen om de vaknar på natten, lugnar med närhet och kärlek. Sen skulle jag aldrig straffa ett barn för att de inte kan sova oavsett ålder. Min erfarenhet är att när de inte kan sova är det något som är fel och de behöver ibland vår hjälp att kunna somna. Inte straff.

 2. Trebarnspappan

  13 mars, 2014 at 11:12

  Ge barnen kärlek, mer kärlek och ännu mer kärlek så kommer folkvettet av sig självt, lär Astrid Lindgren ha sagt. Man kan uppfostra barn med kärlek och bli arg på sina barn med kärlek. Men – man kan inte skada sina barn med kärlek, fysiskt eller psykiskt.

 3. Tänk att det finns så grymma människor på vår Jord. Värre än djuren. Jag finner inte ord för såna barbariska händelser. Att misshandla små oskyldiga barn. Man blir riktigt tårögd av blotta tanken. Hoppas dom får LIVSTIDS fängelse på vatten och skorpor.
  Tack Lars för att du engagerar dig. Fridlys alla barn. Jag hoppas det kan bli verklighet väldigt snart..

 4. Margaretha Schéele Kunze

  11 mars, 2014 at 01:08

  Tack, Lars, du som aldrig upphör att engagera dig för barnens självklara rätt till
  kärlek och omsorg!

 5. Tack för viktiga och smärtsamma ord, Lars. Så glad att du finns här och talar för dem som inte kan tala för sig själva.

 6. Nu bara gråter jag…. tycker det är så hemskt att det finns så hemska människor i världen. Läste nyligen om en fruktansvärd amerikansk bok som lär ut sådana här metoder. Mår illa när jag tänker på att ett förlag valde att trycka boken – i 17 upplagor!!!!!!

 7. Eva Lindberg Östberg

  10 mars, 2014 at 06:59

  Åh, tårarna strömmar. Stackars, stackars lilla barn som istället för kärlek och trygghet utsattes för tortyr.
  Tack Lars! Älskar ditt uttryck!

 8. Fridlys barnen! Bra uttryckt! Ge barnen frid och inte strid. Vi vuxna behöver också få uppleva vad detta kan innebära – nannyism och ”fransk uppfostran” är vägar tillbaks till auktoritära samhällen. Samtidigt som curlandet kan slå över till låt-gå…

 9. Tack Lars! Tack.

Kommentarer inaktiverade.

© 2020 Lars H Gustafsson

Tema av Anders NorenUpp ↑