Barnist – javisst!

”Är du feminist?”

Första gången jag fick frågan, för många år sedan nu, svarade jag nej. Jag tänkte att jag som man var diskvalificerad, att jag inte kunde göra anspråk på att företräda ett kvinnligt perspektiv, att bara en kvinna kunde göra det på ett trovärdigt sätt. Men feminister i min vänkrets har övertygat mig om att man kan se saken på ett annat sätt. Att en feminist är en person som, oavsett kön, menar att ett kvinnligt perspektiv måste få ett ökat genomslag i samhället. Och det menar jag. Så får jag frågan idag svarar jag: ”Javisst!”

Men så brukar jag tillägga att jag kanske än mer värnar om en annan eftersatt grupp, Barnet och jordennämligen barnen. Och att det jag just nu mest aktivt arbetar för är att barnets perspektiv ska får en ökad tyngd. Vad kallar man sig då?

Nyligen läste jag en artikel av John Wall, religionsprofessor och etiker med särskilt intresse för barns situation, verksam vid Rutgers University i Camden, New Yersey. Wall vill införa ett nytt begrepp, childism, i analogi med feminism. Hur översätter man det till svenska? Barnism? Låter ovant. Men kom med något bättre! När han förklarar begreppet påminner hans diskussion mest om den vi för om skillnaden mellan ett barnperspektiv (den vuxnes försök att se vad som kan vara bra för ett barn) och barnets perspektiv, som är barnets eget. En barnist är alltså en person som, oavsett ålder, verkar för att barnets perspektiv ska få ett ökat genomslag i samhället. Wall menar, liksom jag, att alla skulle tjäna på det. Eftersom barn bär på erfarenheter och kompetens som gått förlorad hos vuxna men som vi behöver för vår egen och samhällets utveckling. Han exemplifierar med barns kunskap om lek.

Så nu ställer jag frågan till dig: ”Är du barnist?” Och hoppas förstås att du svarar: ”Javisst!”

8 kommentarer

 1. Barnist som min älskade far Berndt och varm företrädare för en långsiktigt hållbar värld 🙂 Tack Lars för alla dina kloka ord!

 2. Jag är helt klart en stolt barnist!
  Kram till dig Lars för ditt enorma arbete för allas våra barn.

 3. Eva Lindberg Östberg

  5 maj, 2014 at 01:18

  JA, absolut! Vilket härligt ord och innebörd! Och så väl det behövs nu i Nannytider. Tack, Lars! Du har inspirerat mig och värmt mitt hjärta i över 30 år. Kram!

 4. Ja, visst är jag barnist! Det har jag alltid varit och tänker förbli så!

 5. Du förstärker mina tankar på ett klokare sätt. Tack

 6. Staffan Wadström

  1 maj, 2014 at 08:00

  Det var en bra kontring – jag är barnist till 100%.
  Är även 100% för jämställdhet mellan män och kvinnor. Men vill inte kalla mig feminist.

 7. Det är självklart, att jag är det.

 8. Klart jag är barnist. Nog har jag tänkt det, men jag har inte orkat lansera ordet själv. Kul att kunna säga det öppet och hänvisa till en definition som redan finns.

Kommentarer inaktiverade.

© 2020 Lars H Gustafsson

Tema av Anders NorenUpp ↑