Möta barn på flykt

Nu är den klar  Möta barn på flykt – enkel handbok för alla! Så här var det:Möta barn på flykt

Jag är med i Svenska Barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn och också medlem av Barnombudsmannens expertråd. När den stora strömmen av flyktingbarn nådde sin kulmen under hösten 2015 nåddes vi av en del oroande rapporter. Många volontärer gjorde en fantastisk insats i hamnar, på järnvägsstationer och tillfälligt upprättade mottagningscentra. På de boenden som etablerades anställdes ny personal, ofta ungdomar med stort engagemang. Men många hade liten eller ringa erfarenhet av att arbeta med barn i kris. En studie som Barnombudsmannen gjorde visade att många av de nyanlända barnen for illa på ankomstboendena – läs BO:s rapport här.

Och det är inte så enkelt att möta dessa barn och ungdomar på rätt sätt. Många har svåra upplevelser bakom sig, antingen från hemlandet eller från den ofta långa och mödosamma resan hit. Några har blivit utsatta för grova övergrepp, andra har förlorat nära anhöriga. De flesta har sovit dåligt, ätit oregelbundet och plågats svårt av väntan, ovisshet och ibland ovänlig behandling.

Jag tog då initiativ till en enkel handbok, avsedd för dem som inte har så stor erfarenhet av att möta dessa barn. En rad kunniga personer ställde genast upp som stöd. Min barnläkarkollega Tor Lindberg anmälde sig som medredaktör. UNICEF Sverige tände på idén och åtog sig att stå för bokens produktion. UNICEF:s barnrättsjurist Karin Ödquist Drackner har också bidragit med ett kapitel om det svenska regelverket. Stort och varmt tack till alla som medverkat!

Nu är alltså boken redan klar! Och så fin den har blivit! Kolla själv! Du kan ladda ner handboken fritt här. Och vill du ha pappersutgåvan kan du också beställa den från UNICEF Sverige utan kostnad.

Tillägg 5/2 2015

Jag var idag intervjuad om boken i Studio Ett i radions P1. Du kan lyssna på inslaget här.

2 reaktion på “Möta barn på flykt

  1. Hej,
    Det här är verkligen en jättebra hjälp. Jag jobbar tillsammans med några volontärer som är internationella studenter i Stockholm och håller studie cirklar med nyanlända tonåringar. Finns det en liknande handbok på engelska/finns det en översättning av eran? Det vore toppen om det går att få tag på.

    • Hej Zofia,
      produktionen har gått med rekordfart, och än så länge finns boken bara på svenska. Men jag ska försöka få UNICEF att göra också en upplaga på engelska. Den STOP-modell som vi lutar oss mot är ju ursprungligen skriven på engelska. Egentligen borde vi väl också försöka få fram upplagor på dari och arabiska. Några som är beredda att hjälpa till? (Allt arbete med boken så här långt har varit volontärarbete!) /Lars

Kommentarer inaktiverade.