Scillan i S:t Lars-parken

20170322_163402

När regnet upphör och eftermiddagssolen blir synlig mellan molnen vandrar vi ner i S:t Larsparken. Scilla och snödroppar har tagit över, fjolårslöven får maka på sig. Så är det varje vår. Men i år är det en dikt som  börjar ljuda inom mig:

Scillan blånande i backen
mot entrén till hjärtkärlkliniken
Rysk blåstjärna
Scilla siberica
Kromosomtal 2n = 12

Vad rör mig
scillans kromosomtal
Scillan är blå
Ändå

Pingstliljorna vita
Narcissus poëticus

Dikten ingår i Bodil Malmstens sista diktsamling, Det här är hjärtat (utgiven 2015 av Rönnells antikvariat i samarbete med Bonniers). Diktsamlingen är en starkt berörande Det här är hjärtatsorgesång över en förlorad vän. Nu är också Bodil Malmsten död sedan ett drygt år. Vi saknar henne.

Att jag kom att tänka på den här dikten berodde nog också på att jag igår var på besök hos min hjärtläkare. Vi hade ett bra samtal om livsstil och arbetstempo och justerade mina mediciner. ”Men jag tycker i alla fall du känns väldigt frisk och vital”, messade en av mina döttrar uppmuntrande när hon hörde att jag varit på undersökning.

Så känner jag mig ju också. Och tacksam. Tänk att också i år få se den lilla blåstjärnans försynta segertåg! Det finns mycket att oroa sig för i världen idag, men …

scillan är blå – ändå.