Det glömda kriget

Såg du filmen Ett rop från Syrien på TV igår kväll? En fruktansvärt otäck film. Men verklighet. Så har barnen det, faktiskt inte så långt härifrån. Och inte bara i Syrien.

Sedan min tid på Rädda Barnen har jag alltid haft en särskild kärlek till Jemen. Där var jag på flera besök, ofta i samband med så kallade ”fact finding missions”, under den tid Jemen ännu var ett delat land. I dåvarande Sydjemen byggde Rädda Barnen upp ett barnhälsovårdsprojekt. Och dåvarande Nordjemen besökte jag efter en jordbävning i höglandet. Jag blev förälskad i det vidunderligt vackra landskapet, och jag blev tagen av den generositet, värdighet och humor som präglade många av dem jag mötte.

Nu är Jemen en enda nation, men motsättningarna är större än på mycket länge. Ett blodigt inbördeskrig rasar sedan ett par år tillbaka, och det förvärras av den inblandning som sker av omgivande stater. Iran stöder de shiamuslimska så kallade huthierebellerna, medan Saudiarabien ger sitt stöd till den sunnimuslimskt dominerade regeringsmakten. Saudikoalitionen  får i sin tur stöd av väst. Amnesty har i en skarpt formulerad rapport nyligen fördömt USA och Storbritannien för den massiva vapenhjälp de ger till Saudiarabien, samtidigt som de med andra handen bistår offren i Jemen. Tala om dubbelmoral!

Idag larmar UNICEF i en ny rapport om vad som är på väg att ske med barnen i Jemen. UNICEF report Yemen march 2017Det är i sanning en omskakande läsning. Här, som exempel, bara några siffror  som sammanfattar året 2016:

  • Över en halv miljon barn lider av akut undernäring
  • Antalet barn som dödats i striderna har ökat från 900 till 1500
  • Antalet allvarligt sårade barn har ökat från 1300 till 2450
  • Antalet barn som rekryterats som barnsoldater har ökat från 850 till 1580
  • 212 attacker riktades direkt mot skolor, jämfört med 50 året dessförinnan
  • 93 attacker riktades direkt mot sjukhus och vårdcentraler, jämfört med 63 året dessförinnan
  • Andelen fattiga och rent utblottade familjer har skjutit i höjden, vilken bland annat har lett till att två tredjedelar av flickorna nu blir bortgifta innan de fyllt 18 år, jämfört med cirka 50 procent tidigare – trots omfattande kampanjer för att minska antalet barnäktenskap.

Det är svårt att ta in allt som händer i världen idag. Vi som arbetar för och med barn har i sanning en tung tid. Det är inte mycket vi kan göra. Men vi får göra vad vi kan – ingenting annat är anständigt. Här kommer mitt förslag, kanske inte så fantasifullt men ändå:

Blir världsförälder i UNICEF!

Eller månadsgivare i Rädda Barnen!

Eller ge ditt stöd till någon annan organisation du litar på! Vi måste hjälpas åt nu.