Sommar

Så är det riktig sommar igen. Dags att lägga klimathot, flyktingkris, Trumpadministration20170618_142716 och terrorhot åt sidan en stund. Jaja, jag vet … ingenting blir bättre av att vi inte tänker på det. Men själen behöver återhämtning ibland för att vi ska orka stå ut och för att vi ska orka engagera oss utan att drabbas av förenklingar och missmod.

Så tillsammans med Gunnel, min dotter Anna och min dotterdotter Stella vandrar jag en solig söndagseftermiddag ut från stan. Mot nordost, genom Brunnshög, vår nya stadsdel, mest känd för den nya forskningsanläggningen ESS. Men här ute pågår också mer jordnära verksamhet. Vi besöker Brunnshögs kojskog, öppen för alla barn som vill bygga kojor genom att fläta pilslanor – ett helt underbart initiativ tycker en gammal kojbyggare som jag. Så går vi förbi Lunds stadsodling och kommer till slut ut på själva Lundaslätten, långt mer omväxlande än den från början ter sig för en som tidigare mest levt norr om Mälardalen och i Västerbottens inland och fjälltrakter.

Och plötsligt, mitt i detta stora lugn, har jag börjat skissa på ett nytt bokprojekt. Det får gro sakta i sommar. Sedan blir det skriva av. Vad härligt det ska bli! Mycket annat lägger jag åt sidan nu – eller lämnar över till yngre och mer kompetenta vänner. Men skrivandet klarar jag mig inte utan.

Brunnhög 2