Kulturmöten vid orgeln

Just nu pågår Skånes orgelveckor med en lång rad konserter runtom i Skåne menSkånes orgelveckor 2017 också på den andra sidan av sundet. Igår var jag i Helsingør och lyssnade på musik i Mariakyrkan. Och idag spelade den amerikanske organisten James D. Hicks i domkyrkan här i Lund. Det var en spännande konsert på temat kulturmöten!

Hicks är uppväxt i Fredericksburg i Virginia. Under många år var han organist i Morristown i New Yersey, men under de senaste åren har han verkat som fri konsertorganist. Han har efter hand blivit alltmer fascinerad av nordisk orgelmusik. De senaste åren har han därför tillbringat mycket tid i de nordiska länderna, där han samlat in främst ny orgelmusik som han sedan spelat på konserter både här och på andra håll i världen. Det har i sin tur resulterat i en hel serie CD-skivor, Nordic Journey. Sex skivor har det hunnit bli så här långt. I år spelar han in den sjunde i Nidarosdomen i Trondheim, och nästa år siktar han på att få den åttonde och sista klar – i Reykjavik!

Vid konserten idag fick vi ett litet smakprov. Hicks började med Gottfred Pedersens Heilig Olav. Pedersen, som var en helt ny bekantskap för mig, var organist och körledare i Vadsø i norska Finnmarka. Han dog på julafton 1941, bara 30 år gammal. Heilig Olav består av melodiska variationer över en norsk folkvisa.

Konsertens andra stycke var desto mer välkänt, Nils Lindbergs As you are! Visst var det lite förvånande att Hicks valde just den här lilla balladen som exempel på svensk orgelmusik. Nils Lindberg, som är brorson till Oskar Lindberg, skriver musik i gränslandet mellan klassisk musik, jazz och folkton. Men As you are, som blivit hans kanske mest populära stycke, skulle nästan kunna ingå i The American Songbook! Den dök först upp i en TV-serie på 1960-talet. Så skrev Red Mitchell text till den, och den blev sedan känd genom att Alice Babs ofta sjöng den  – länk här nedan! Och inte bara Alice Babs – jag minns hur jag en gång älskade de inspelningar som den norska sångerskan Karin Krog gjorde av den här låten!

Nils Lindberg skrev långt senare en bearbetad version av låten för orgel, och det var den som Hicks nu spelade. Det var ganska underbart att få sitta och digga en sån låt i domkyrkan!

Så avslutade Hicks med den finländske komponisten Juhani Pohjanmies (1893-1959) orgelsonat i fiss-moll, ett betydligt ruffigare stycke musik. Hicks är tillbaka i domkyrkan redan på måndag, den 10/7, då han ska uruppföra Fredrik Sixtens Symphonia Aurora Borealis.

Jag måste till slut få nämna ett annat projekt som James D. Hicks engagerat sig i. Hans bästa vän under uppväxtåren i Fredericksburg, Christopher Gray Rawlings, dog i unga år i cystisk fibros. Hicks har hela sitt liv funderat på vad han skulle kunna göra för att på något sätt hjälpa till. Nu har han bestämt sig: Den 24 maj 2018, på den dag som skulle ha varit Chris’ 60-årsdag, börjar James en pilgrimsvandring längs Sankt Olavsleden till Trondheim. Han kommer att ge en rad konserter längs vägen. Allt som led i ett insamlingsprojekt som startade för ett par år sedan och där de insamlade medlen ska användas för att stödja forskningen om cystisk fibros. Läs mer om det här!