Norrskensmusik för trötta vandrare

Igår kväll fick jag vara med om en ovanlig och stark musikupplevelse i Lunds domkyrka, nämligen uruppförandet av Fredrik Sixtens orgelsymfoni Aurora Borealis (det latinska namnet för norrsken). Verket består av sex satser: Dark, Dawn, Day, Dusk, Dark II och Divinity. I en introduktion till uppförandet beskrev Fredrik Sixten själv det hela som en dagslång pilgrimsvandring från mörker till ljus och tillbaka in i mörkret igen.

Det rör sig om expressiv musik, ofta melodisk, ibland impressionistiskt sönderriven. Här finns inslag från flera olika musikstilar. I mittpartiet dyker en trippelfuga upp som en blinkning till Bach och hans vänner. Och i de båda mörka partierna i början och mot slutet vävs den gotländska folkvisan Allt under himmelens fäste in som en påminnelse om den vemodsfulla skönhet som ryms också i det djupaste mörker.

Symphonia Aurora Borealis är skriven som ett beställningsverk tillägnat den amerikanske organisten James D. Hicks, och det var förstås Hicks själv som nu fick ge verket sin egen färgrika och personliga tolkning. I den sista satsen händer något ovanligt: orgeln kompletteras av en mänsklig röst. Det var Helena Ek som med sin fylliga sopran fyllde kyrkan med ordlös sång, både himmelsk, jordnära och djupt mänsklig på samma gång.

Jag gick hem i den sena skymningen med musiken kvar inom mig. En enda synpunkt bara: För min personliga del hade jag denna kväll gärna avstått från den inledande delen av programmet med musik av tre andra nordiska tonsättare. Ingenting ont om någon av dem. Men Fredrik Sixtens orgelsymfoni tar närmare en timme att framföra. Den är så storslagen, kompakt och innehållsrik att den behöver lyssnarens totala fokus  – och tid för en stunds tystnad både före och efter framförandet.

Aurora Borealis finns ännu inte på skiva, men planen är att den inom kort kommer att spelas in på en CD som ingår i Hicks’ serie Nordic Journey. För dig som i väntan på den vill lyssna på Allt under himmelens fäste finns många inspelningar att välja på. Här nedan finns länk till en naken och ren version med gruppen Kraja från Umeå.