Kammarspel om makt och blind lydnad

20170713_202312

Det här är Bjärnum Stadsteater! För tredje sommaren i rad tar skådespelaren Fredrik Gunnarsson emot, hälsar välkommen ute på gräsmattan, bjuder på kaffe och nybakta kanelbullar och smyger sedan iväg för att byta om till föreställningen.

Tidigare år har han varit ensam på scenen, men i sommar har han med sig också Lukas Orwin. Tillsammans ger de enaktaren Mathissen av Harold Pinter. Det är en riktigt fin föreställning! Jag vill inte berätta vare sig handlingen eller upplösningen. Föreställningen bygger mycket på den känsla av ovisshet som kompanjonerna Ben och Gus befinner sig i. Liksom vi åskådare. Fram till slutet då allt ställs på huvudet. Vi lämnar teaterladan omtumlade och undrande. Vad fick vi vara med om? Vad var det egentligen som hände?

Men det är förstås just det som är Harold Pinters avsikt. Han berättar om livet som det ibland kan vara. Om tillvarons oförutsägbarhet och inbyggda absurditeter. Och om den ständiga kampen om makten. Var går gränsen för när lydnaden inför kända och okända auktoriteter övergår i ren ondska? Plötsligt blir det som först kan tyckas vara en teaterbagatell i den absurda farsens form en brännande nutidskommentar. För vem är vän och vem är fiende? Kan godheten försvaras och återupprättas? Hur ser mitt eget ansvar ut?

Det här är sommarteater av högsta valör där den enkla och välkomnande inramningen både behövs och förstärker trycket och svärtan i själva föreställningen.

Sista föreställningen för i år är den 29 juli. Passa på, ni som har möjlighet, att ta pågatåget eller bilen till Bjärnum! Själva ser vi redan fram emot vad Fredrik Gunnarsson och hans vänner ska hitta på till nästa sommar.