Spännande Alma-pristagare

Jacqueline Woodson

Boel Westin, ordförande i Alma-juryn, ha just tillkännagett årets Alma-pristagare. Jacqueline Woodson. Ett förvånat sus går genom salongen, biografen Viktor på Filmhuset. Så en artig applåd.

Men Jacqueline Woodson, vem är hon? Jag rannsakar mitt minne. Som tidigare medlem av Almajuryn borde jag förstås ha känt till henne. Men ärligt: Hon är okänd för mig.

Så ger Katarina Kieri en fin beskrivning av Woodsons författarskap. En kort sammanfattning finner du här. Vilken spännande pristagare! Hon är ett stort namn i USA, flerfaldigt prisbelönt. Med ett långvarigt, omfattande och angeläget författarskap bakom sig. Hur kommer det sig att inte någon av hennes böcker finns på svenska? Tre finns på danska ….

Det är inte första gången i Alma-sammanhang som vi fått anledning att fundera över vår hemmablindhet. Men nu hoppas jag förlagen vaknar och att någon ser till att åtminstone några av Jacqueline Woodsons böcker kommer på svenska! För de ämnen hon behandlar är högaktuella, inte bara i USA.

Under  det efterföljande minglet berättar en av jurymedlemmarna att hen, liksom flera andra i juryn, inte känt till Woodsons författarskap innan författaren nu blev nominerad. Jag är alltså i gott sällskap. Men efter nomineringen gick det snabbt. Jacqueline Woodson är en av de få, om inte rentav den enda, som fått priset direkt efter den första nomineringen. Normalt brukar det ta flera år för juryn att bereda ett ärende. Men nu måste den ha blivit mer eller mindre golvad när medlemmarna väl började läsa.

Så jag blir förstås jättenyfiken! Bara att försöka få tag på några böcker innan de tar slut. Och som sagt: snabb svensk översättning, tack!