Vem bryr sig om barnen?

Nu startar valrörelsen på allvar. Idag inledde Ekot en serie med partiledarintervjuer. Först ut var Jonas Sjöstedt. Jag ska försöka lyssna till alla och då med fokus på vad de olika partiledarna har att säga om barn och deras rättigheter. Jag är medveten om att det i viss mån kan bli en orättvis betraktelse, eftersom vad de säger styrs av de frågor som ställs. Men oberoende av de ämnen som diskuteras finns alltid möjligheten att lyfta in barnperspektivet i samtalet. Kommer de att göra det?

I de kommande inläggen kommer jag att så sakligt jag kan referera vad som sägs. När alla intervjuats återkommer jag med en personlig kommentar.

Jonas Sjöstedt tog vara på tillfället när han fick frågor om svensk vapenexport. Han tog då det saudiska flygangreppet mot en skolbuss i Dahyan i Jemen den 9/8 som exempel på terrordåd som möjliggörs genom den export av vapen som sker från både Sverige och andra länder. Minst 21 barn under femton år dödades i den aktuella attacken som fördömts av både UNICEF (se nedan) och FN:s generalsekreterare Guterres.

Sjöstedt talade sig varm för rätten till familjeåterförening för barn på flykt, och han tog tydlig ställning för ett mer aktivt klimatarbete. Sjöstedt fick också frågor om skolan. Var det inte viktigare att värna kvaliteten än att begränsa vinsterna för privata aktörer? Sjöstedt svarade att båda målen var viktiga. Skolan ska hålla hög kvalitet och skattepengar ska gå till vad de är avsedda för.

Jag följer UNICEF:s rapportering från Mellanöstern. Här är den appell som kom idag:

UNICEF 20180813