I måndags var jag med då årets ALMA-pris delades ut vid en högtid i

Stockholms konserthus. Årets pristagare är den flamländske författaren Bart Moeyaert, bosatt i Antwerpen, Belgien. På bilden här intill har han just fått ta emot prisdiplomet från kronprinsessan Victoria.

Det blev en festlig ceremoni inför en entusiastisk publik som fyllde hela konserthallen. Bäst var Bart Moeyaerts infallsrika och tänkvärda tacktal, kulturminister Amanda Linds korta anförande och inte minst Jason Diakités underbara uppläsning av en av pristagarens texter.

För min egen del var det också roligt att få möta gamla jurymedlemmar. Tillsammans konstaterade vi att den nya juryn gjort ett strålande jobb i år. Bart Moeyaert är verkligen en värdig pristagare.

På tåget på väg hem läste jag om Kärleken vi inte förstår, en av Moeyaerts mest uppmärksammade böcker. Det är en omtumlande och mycket speciell läsupplevelse. En flicka, jag tänker mig att hon är i tioårsåldern i skildringens början, berättar om tre händelser som hon får vara med om. Fram växer bilden av en både känslig, iakttagande, fantasibegåvad och ansvarstagande tjej som får mobilisera all sin styrka för att överleva i en dysfunktionell familj som befinner sig i sönderfall – och ändå inte riktigt. De fyra barnen skapar till slut en överlevnadszon åt sig själva på sina egna villkor.

Kärleken vi inte förstår upplöser gränserna mellan barn- och ungdomslitteratur å den ena sidan och vuxenlitteratur å den andra. Oline Stig är inne på det då hon skriver om boken i en krönika i Sydsvenskan (tyvärr bakom betalvägg). Hon skriver:


Jag läser de hundra sidorna i ett svep, så fastnaglad i texten att jag glömmer att äta och blir helt yr. Det är en fantastisk bok. Men varför den skulle lämpa sig bättre för en femtonåring än för en femtiotreåring övergår mitt förstånd.

Så är det med flera av de författarskap som har belönats med ALMA-priset. Sonya Hartnett, Lygia Bojunga, Isol … för att bara nämna några. Jag sympatiserar med den idé som Oline Stig lanserar i sin krönika: ”Vi börjar kalla alla riktigt bra böcker för ungdomsböcker.”