Anna Wahlgrens tryckpressmetod

I en kommentar till mitt föregående inlägg fick jag en fråga om en av de metoder Anna Wahlgren använder för att få barn att somna, den så kallade tryckpressen. Barnet läggs på mage i en barnvagn, som rytmiskt och med ett lätt ryck förs fram och tillbaka, samtidigt som föräldern med sin hand mot barnets rygg och huvud trycker ned barnet mot underlaget, också med rytmiska rörelser. Länken till det filmklipp som visade detta togs bort idag, men jag hann se det flera gånger innan det försvann och har studerat det noga.

Aftonbladet ringde mig idag för att höra min åsikt om detta. Tydligen hade flera upprörda föräldrar vänt sig dit. Jag har nu konfererat med barnläkarna Marie Köhler och Tor Lindberg. Så här tycker jag:

Jag anser tryckpressmetoden vara olämplig, kränkande och potentiellt farlig. Jag kan inte låta bli att associera till den debatt som förs just nu över metoder, där vuxna läggs ned och hålls fast mot underlaget. För barnet måste det under alla omständigheter vara mycket obehagligt att bli behandlad på det sättet.

Ur medicinsk synpunkt ser jag dessutom klara risker, eftersom säkerhetsmarginalerna blir så små. Man behöver baratumme-ned trycka lite mer på barnet än vad Anna W gör så finns risk för andningsproblem och revbensfrakturer. Och man behöver bara rycka lite mer i vagnen än vad Anna W gör så finns risk för det vi kallar ”shaken baby syndrome”, alltså de mikroblödningar som kan uppkomma i hjärnan om man skakar ett barn.

Eftersom vi vet att föräldrar ibland kan bli irriterade när ett barn inte somnar bedömer jag risken som ganska stor att åtminstone någon ibland gör just så, alltså trycker eller rycker för hårt. Jag skulle därför som barnläkare aldrig våga rekommendera en sådan metod. Vi avråder ju också ifrån att låta spädbarn sova på mage, eftersom risken för plötslig spädbarnsdöd då är något högre.

Så med all respekt för Anna Wahlgren – här blir det verkligen tummen ner. Marie, Tor och jag är överens om att det är hög tid för en reaktion, och vi kommer att be Barnläkarföreningen att agera.

85 reaktion på “Anna Wahlgrens tryckpressmetod

 1. Jag såg klippet i går kväll, och mådde illa. Det var ofattbart obehagligt, och helt obegripligt att man ens klarar att spela in en sådan sekvens.

 2. Har inte sett klippet i fråga, men flera av Anna Wahlgrens metoder tycker jag är rent obehagliga. Till exempel ”tvålmetoden” hon rekommendrar mot fult språk – otäckt!

 3. Hurra för en läkare som vågar säga nått om detta!
  Tillhör en av de föräldrar som blivit mycket mycket upprörd över filmerna och många av råden på Anna Ws hemsida. Mycket som står där är ju uppmuntran till ren vanvård. Jag hoppas ni inom läkarkåren kommer kunna ge ut någon typ av varning inför stora delar av hennes metoder!

 4. jag sag klippet flera ganger i gar (otäcka saker kan man inte se bort ifran) och maste ge er tummen upp för eran tummen ner =-)

 5. Hej jag såg det hemska klippet och som nybliven mamma mådde jag mycket dåligt av vad jag såg. Vill bara tacka dig för att du skriver om detta och lämnar din åsikt.

  Ett stort tack från jennie och lilly ( 4 månader)

 6. Skönt att se att det är fler som tycker att hennes metoder är rent av livsfarliga….

 7. Tack Lars för att du agerar! Jag blev fruktansvärt illa berörd av att se filmklippet med den s k tryckpressmetoden, och även filmklippet med det lilla ”kurbarnet” som skulle sövas. Har länge ansett att flera av Anna Wahlgrens råd är respektlösa och kränkande mot små barn, men nu är det uppenbart att de också kan vara direkt farliga. Jag hoppas verkligen att Barnläkareföreningen kan gå ut och agera mot detta innan en hemsk olycka inträffar.

 8. En eloge till dig och övriga läkare. Vi är många som har väntat på att någon ska agera. Tack!

 9. Vad skönt att höra detta från tre barnläkare! Vi på Familjeliv trodde inte våra ögon när vi såg klippet om ”Tryckpressen” och där är det nu en het debatt om detta. AW’s metoder är horribla.

 10. Hej!

  Gud vad härligt att någon äntligen reagerar över AWs metoder, hon borde även granskas på andra områden.

  Detta klipp har jag sett och det ser ut som barnmisshandel, det stackars barnet behandlas på ett så förskräckligt sätt.

  Tummen upp för dig!

 11. Jag förstår inte vad ni blir upprörda över, jag har använt tryckpressen (kanske är det just namnet som spökar) det handlar ju om att lite mjukt påminna barnet om att man måste ligga ner för att somna. Eller har ni så lite förtroende för föräldrar idag att ni måste varna för detta? Jag förstår verkligen inte.

  • Shalom Kristina !

   Har själv 5 barn & 7 barnbarn.
   Vårt första barn blev kanske sövt lite bryskt, men inte med våld.
   Har just hälsat på hos senaste barnbarnet & sövt henne.

   Det räcker att läggas i barnvagnsinsatsen & bära den lite med ett tunnt lakan över ögonen då hon börjar bli trött.
   Man ska inte försöka söva ett barn som inte är trött, – inte heller för sent då det är”övertrött”. Det gäller att föräldrar kan anpassa sig efter barnets rytm den första tiden.
   Försök inte stressa ett barn. De märker direkt om du vill manipulera det, för att du har annat att göra.
   Barn har samma värde som vuxna & ska så hanteras !
   Bästa hälsningar / CaH

 12. Underbart Lars! *står upp och applåderar* Det känns extra skönt att det är DU som ageraar eftersom jag vet att Anna Wahlgren tycker att du är en person att räkna med 😉 och att hon anser att ni har liknande åsikter (hur fick hon för sig det??) Nåväl.

  TACK för att du sett, reagerat och framförallt AGERAT!

 13. Tack för att du reagerar!!! Jag har en liten tre-månaders guldklimp och mådde fysiskt illa då jag såg det omnämnda klippet.
  Tur att det finns såna som du som står på barnens sida i alla lägen!!

 14. Tack! Återigen har du visat att du väl förtjänar min – och mångas – omdöme ”en sann barnens vän” – till skillnad från Anna Wahlgren som ideligen själv utger sig för att vara det – en åsikt som förhoppningsvis endast ett fåtal anhängare till henne delar!

  Hon tar på sig ett stort ansvar den kvinnan … må inget barn bli skadat (fysiskt eller psykiskt) för livet!

 15. Jag såg klippet i förrgår kväll. Och alla mina moderkänslor kom i en väldig fart för det där lilla barnet som blir drabbad av tryckpressen.

  Det som gör mig så irriterad bland annat är just som du skriver att trycker man lite hårdare, eller rycker lite mer är vad Anna W gör så är det väldigt stor risk för skador.

  Jag vet själv när min pojke skriker och skriker av olika anledningar… Visst känner man ibland humöret tryta eller liknande. Men då får man ju lägg ner barnet i sin säng och gå ut några sekunder och räkna till tio eller liknande. Inte göra en så kallad tryckpress, i min mening.

  Slutligen vill jag tacka dig och ge stående ovationer för att du reagerar!

 16. Hej!

  Jag tror det hela bottnar i ett stort missförstånd. Eller jag tror inte, jag är rätt säker.
  Att använda sig utav ”tryckpressen” är att lugna ett barn i vagnen, ungefär som man lugnar ett barn i famnen genom att vyssja och bumpa det i rumpan.
  Det finns inget hårt eller våldsamt alls över tryckpressen, det är en mjuk rörelse, man lägger hela handen över barnets rygg / skuldra och pressar mjukt ner, och det finns inget barn som INTE gillar detta. Det är tryggt, lugnande och skönt!

  Jag kan förstå det lätt missförstås om man inte läst hela SovaHelaNatten-boken, det är en förutsättning att ha gjort det för att till fullo förstå vad det är man ska göra och hur. Filmerna är ett komplement till boken, inte tvärtom.

  Vi är många, många som kan vittna om att shn och AW:s ”metoder” är gjorda enkom för barnens skull. Att påstå att en förälder skulle trycka så hårt att revben skadas är att säga att det är farligt att byta blöja – man kan bryta av höftbenen om man blir för hårdhänt där också. Eller att spänna fast ett bångstyrigt barn i bilstolen – missbrukar man sin roll som förälder kan man skada barnet när och varsomhelst.

  Jag har själv sex barn som jag uppfostrat med AW:s råd som ledstjärna. Jag har hjälpt många barn att sova gott med hjälp av shn. Inte en enda gång har något barn mått dåligt eller fått vare sg fysiska eller psykiska skador. Däremot har de fått hjälp att sova gott, utvecklas och må bra!

  Jag tycker man ska akta sig för att kritisera eller slänga ur sig påståenden innan man har hela bilden klar för sig.

 17. Lars, du är min guru från första gången jag satte mig och läste din bom ”Mitt barn är sjukt, vad ska jag göra” Att denna Wahlgren kvinna kan få så många föräldrar att förbise vanligt folkvett och sunt förnuft är för mig en gåta.
  Det gör mig rörd att du tar tag i detta och inte låter det passera som många andra gjort innan.

  TACK!

 18. Jag är smått överväldigad av en sådan respons – den stämmer till eftertanke. Jag har tidigare varit mycket försiktig med att kritisera AW. Jag har respekt för mycket av det hon gjort. Hon betydde till exempel mycket för att få bort den slentrianmässiga medicineringen av barn med sömnsvårigheter. Jag vet också att hon betytt mycket för många föräldrar som sökt hennes hjälp. MEN… när jag fick se klippet med tryckpressen fanns inget att fundera över. Jag hann alltså granska filminslaget mycket noga innan det togs bort. Hur någon kan försvara en sådan metod förstår jag bara inte. De medicinska riskerna är uppenbara. Men det finns något mer, som ju tydligen många andra reagerat på också: ett okänsligt sätt att utöva ett betydande tvång mot ett barn man inte ens har någon relation till… nej, det var förfärligt att se. Att inte reagera efter att ha sett detta hade varit ett brott mot mina läkaretiska regler.

 19. Lars, du är för mig en ängel!
  Blir så otroligt glad att en läkare har sett och granskat detta o säger ifrån.

  Heja dig!

 20. TACK SNÄLLA du!

  Det känns skönt att en utbildad barnläkare kommenterar och pekar på precis de punkter som vi föräldrar som brinner för detta gjort. Vi är många som inte förstår varför man FÅR LOV att lära ut metoder som kan vara skadliga för barn och jag hoppas hoppas att detta får ett stopp.

  Tack och lov för att du sa ifrån och ställde upp på intervjun, kanske kanske slutar mer människor använda metoderna och tar avstånd från Anna W.

 21. Hej Lars!
  Det var jag som startade diskussionen om tryckpressen på Familjeliv. Jag vatr så otroligt illa berörd när jag såg det där klippet. Främst var det mycket för hårdhänt och dessutom reagerade jag på avsaknaden av känslor från AW sida.
  Jag vill bara säga TACK för att du engagerar dig emot detta!
  Med vänlig hälsning,
  Malin

 22. Tummen upp! Till ditt uttalande i frågan! äntligen börjar röster höjas.

 23. Tack Lars! Det känns verkligen skönt att ni har fått upp ögonen för detta. Och att ni ska kontakta barnläkarföreningen känns ännu bättre!
  Jag hoppas bara att ni inte stannar vid just denna metod, utan överväger att granska alla A W:s övriga metoder. Jag säger inte att ALLT hon lär ut är skadligt och fel, bara att det borde granskas så att det som ÄR skadligt kan stoppas.

  Till Kristina och Mia här ovan som inte alls kunde förstå din reaktion vill jag bara säga; Läs vad han skriver! Han är läkare och vet säkerligen bra mycket mer om andningsproblem, revbensfrakturer och ”Shaken baby Syndrome” än vad A W gör. Eller vad tror ni?

 24. Pingback: LadyJ112 » En länk

 25. Pingback: Små barn och sömn « ZoulMedia | Nils Pettersson

 26. Att barn alltid ska sova på rygg eftersom det visat sig vara det mest effektiva sättet att minska plötslig spädbarnsdöd råder det ingen tveksamhet över någonstans i världen. Att påstå något annat är att utsätta barnet för fara. Som barnläkare har jag tillsammans med Barnläkarföreningen för några år sedan protesterat mot Anna Wahlgrens rekommendation att sova på magen och mot hennes ”vagningsmetod”.
  Barn är olika och just att sova väcker många känslor även hos små barn, och hos föräldrar. Barn har dessutom olika temperament och för att en familj ska fungera behöver man hitta en kärleksfull regelbunden rytm som man följer varje dag. För det lilla barnet är det bad, amning, kvällsritual – gosiga kramar där man försäkras en god natts sömn och att man ses imorgon. En rytm där barnet respekteras, inte där man våldför sig. Läggas i en säng som man upplever positivt, alltså inte en plats där barnet behandlas med våld såsom metoden ”tryckpressen” anger. Det måste kännas oerhört jobbigt för barnet att känna sig fångad på detta sätt, det är dessutom kränkande. Tänk dig själv i en liknande situation! Såsom Lars skriver är risken också stor att denna press i förälderns irritation blir alltför kraftig med skador till följd.
  Anna Wahlgrens metoder ger jag verkligen tummen ner för.

 27. Barnen som kränks, tvingas och blir utsatta för dessa våldsamma handlingar, hur märks det på dem? Visst måste det ge men? Ni barnläkare: Hur visar ett litet barn att det blivit utsatt för illa behandling?

  Mvh Nina

 28. Tor Lindberg, du skrev detta

  För det lilla barnet är det bad, amning, kvällsritual – gosiga kramar där man försäkras en god natts sömn och att man ses imorgon. En rytm där barnet respekteras, inte där man våldför sig. Läggas i en säng som man upplever positivt,

  Och det är ju exakt samma som man uppnår när man använder Annas modeller, jag ser ingenting som tyder på konflikt här.

 29. Jag granskade också filmen många gånger och håller med om att den är mycket upprörande. Jag vill bara lyfta fram att det finns fler sömnmetoder som rekommenderas i barnhälsovården som vi aldrig får se några filmklipp ifrån då de genomförs. Skulle vi se barn som läggs ensamma att gråta sig till sömns enligt den i folkmun ofta kallade femminutersmetoden skulle det också bli väldigt upprörda känslor. Små barn som ska sova vill ha en förälder nära sig. De vill vara i en famn eller ligga bredvid. Detta är något som jag tror vården måste uppmuntra och till och med förbereda föräldrar på. Metoder för att få barn att somna själva är kränkande för barnet vare sig barnet buffas till sömns eller lämnas ensam.

 30. Tack Lars för att du återigen säger ifrån! Hoppas att detta leder till något positivt för barnen. Jag är så upprörd över alla små barn som ignoreras och tvingas fysiskt för nu SKA de minsann sova. Det finns andra sätt som inte kränker barnen.

 31. Mia

  Men det är ju alltid precis samma ursäkter från er AW-anhängare, alla andra har alltid missförstått alltid. Och ditt beskrivande om att tryckpressen är helt ok är horriblet! De flesta som sett filmklippet reagerar över hur brutal metoden är, de enda som påstår motsatsen är sedan länge inbitna AW-anhängare som följer hennes ord utan att överhuvudtaget reflektera.

  Och egentligen så spelar det ingen roll vilken av AW’s metoder och galna råd som någon reagerar över och protesterar mot så dyker det alltid upp en eller ett par stycken AW-anhängare som bestämt hävdar att allt är ett missförstånd…och meningen att det är taget ur ett sammanhang, det som någon reagerat över, är ett mycket populärt försvarstal. Men det är ju helt fantastiskt att det finns så många människor som missförstår exakt samma sak. Hör du inte själv hur pinsamt det låter?

  Och att du dessutom påstår att ALLA barn gillar att bli behandlade så, med att tryckas ner i madrassen är ju direkt löjligt och även fruktansvärt ignorant…och ditt sätt att prata om hela grejjen låter precis som sekt-snack.

  MITT barn gillar definitivt inte att man trycker ner hans kropp och eller huvud och jag vet massor med barn som blir hysteriska om man pressar ner dem på det viset som tryckpressen handlar om.
  Att alls utöva dessa ’tvingande’ metoder ser jag som barnmisshandel och jag hoppas verkligen att dessa metoder kan stoppas en gång för alla.

 32. Tor: Som en av de uppröra rösterna på nätet (driver även en polisanmälan mot AW i detta nu) blir man glad när läkare vågar säga vad de tycker! Speciellt som jag läst i andra bloggar o dyl. att ni som vågat gå ut och säga att dessa metoder är fel redan blir smutskastade. Vad som skrivits på vissa ställen är rent groteskt..

  Eva-Lotta: Jag har inte sett någon film med tex. 5mm, men jag vet att alla i den tråd på familjeliv som jag talat med om filmerna på Annas hemsida även är starkt emot 5mm och skulle önska ett förbud även mot den metoden!

 33. Jag förstår inte alls dessa påhopp på Anna Wahlgren.
  Tryckpressmetoden är ett namn som inte alls stämmer med vad det handlar om.
  Föräldrar har i alla tider använt sig av knep för att få sin små att sova, vaggat, vyssjat, buffat ramsat.
  Vi lever inte nära varandra i olika generationer längre. Kunskap förs inte vidare generation från generation.
  Många söker svar från experter.
  Anna Wahlgren är ingen barnläkare utan en vanlig mamma och författare som har gedigen erfarenhet av spädbarnsvård och av hur man tex får små barn att somna.
  Hennes metoder präglas av stort förtroende för föräldrar och barns samspel.
  Sova hela natten kuren handlar om samspel och dialog mellan föräldrar och barn.
  Det är så otroligt populistisk att så här lösryckt gå ut och dra någonting ur hela sitt sammanhang.

  Jag tycker att det är kränkande mot små barn att inte låta dem få sina grundläggande behov av mat, sömn, skötsel, socialt samspel, delaktighet och utevistelse tillgodosedda.

  Jag skulle vilja se att ni barnläkare inbjöd Anna Wahlgren till en dialog i stället för att gå i polemik med henne.

  Jag har läst och jag tycker mycket om dina böcker Lars H Gustafsson.
  Dina böcker handlar mycket om dialogens betydelse och om att man ska respektera sina medmänniskor.

  Jag uppfattar att du och Anna Wahlgren arbetar mot samma mål.

  Hur skulle det vara om du inbjöd henne till en rak och öppen dialog i stället för att liera dig med diverse experter?

 34. Tack för ett sansat och noggrant uttalande om metoden. Jag finner det skrämmande med metoder på spädbarn där inte bara metoden i sig är klart tvecksam utan också säkerhetsmarginalen är så liten.

  Som en kommentar till hur bebisen kan uppfatta det så kan jag berätta om min förstfödde. Han hade ofta svårt att somna på dagtid och jag läste på om Anna Wahlgrens solfjäder + buffa metod. Detta är kort att med utspridda fingrar trycka rytmiskt mot barnets rygg samtidigt som man buffar rätt så rejält i rumpan så att barnet som ligger på mage skumpar liknande som om det bärs. Detta ska lugna barnet och få det att somna snabbt. Det verkar likna det som visades i filmklippet.
  Jag testade detta med min första bebis och det var verkligen uppenbart att han inge gillade det. Han var bara någon månad, men vilka protester. Jag försökte några få gånger till fram till han var halvåret för att se om det skulle fungera, men icke. Han meddelade varje gång att detta var inte något han gillade. Så det var ju bara att låta bli då. 🙂

  Tankarna att en metod är nödvändig, att den ska funka för alla, att det bara är att göra den rätt, att det är föräldrarna inte metoden som det är fel på. Det är något som jag finner mycket märkligt.
  Tur att det finns många andra röster med för oss föräldrar att inspireras av.

 35. Hej,

  Jag har själv vagnat barn enligt Anna Wahlgrens metod och barnet har inte varit i närheten av Shaken baby syndrome.
  I och med att man gungar fram och tillbaka – drar vagnen fram och tillbaka – och därmed ”möter upp” både vid framkörande och tillbakakörande ligger barnet så gott som still. Det vill säga det rycks, åks, puttas inte nämnvärt i vagnen utan det blir mer ett rytmiskt gung av det hela.
  Mer av en hasning isåfall är min erfarenhet.
  Svårt att förklara om man inte varit med och gjort själv (tyvärr är det så).

  Mvh
  Sophie

 36. Mycket väl skrivet. Det är skönt att någon med utbildning och erfarenhet uttalar sig. Jag har vart otroligt upprörd över Annas metoder tidigare men det här tog nog priset. Det är hög tid att detta stoppas.

 37. Jag tror att många inte hann se klippet innan Anna raderade det från sidan. Det handlade inte om vanlig hederlig vagning där vilket en del tycks tro utan det var mycket värre än så. Jag vet flera som nu har tagit avstånd från AW efter att just ha sett klippet eftersom de vart så chockade. Detta var föräldrar som tidigare följt hennes metod men inte förstått att de skulle vara så hårdhänta med barnen (tack och lov).
  Man kan ju sedan spekulera i varför Anna tog bort klippet. Står hon inte för sina metoder trots allt?
  Jag är glad att flera läkare hann se klippet innan det städades bort.
  Ha en bra semester Lars och tack för att du engagerar dig.
  Mvh.
  Malla

 38. Hej!
  Det är större chans att gå över gränsen och ta för hårt i sitt barn om man nejjar, fyar och skriker på ettåringar.
  Vilket tyvärr är helt accepterat.
  I lekparker kan jag räkna till tusen NEJ! på en eftermiddag, i affärer dras i armar, på torg kränker man barn högt och ljudligt.
  All denna skit som man i det här stressade samhället låter sina egna barn bli soptunna för, det är långt närmare en fysik smäll än ett tryck över ryggen någonsin kommer bli.

 39. Make peace, not war! Varför smutskasta istället för att diskutera? Varför gå bakom ryggen istället för att föra öppen dialog? Varför ”gotta sig” i andras mindre bra handlingar istället för att se de goda handlingarna? Varför bryta sönder en människa samlade kunskap och erfarenhet istället för att bygga upp dens självkänsla? Varför ägna all denna tid åt att kränka en männsika istället för att ge sin kärlek åt sitt barn?

  Utan AW:s och LHG:s litteratur skulle mina tre barn inte varit det de är idag. Utan SHN-kuren skulle jag aldrig kunnat ge dem den trygghet och det lugn de behöver för att kunna sova gott. Utan Barnaboken skulle jag aldrig fått se deras personligheter slå ut i full blom och sprida lycka och glädje!

 40. Det är inte första gången jag reagerat på Anna Wahlgrens metoder. Jag lyckades hinna se filmen innan den togs bort från sidan. Man kan ju förresten fundera på varför den togs bort? Kan hon inte stå för sina metoder. Jag blev väldigt orolig på just vad som händer om en trött, frustrerad och slutkörd förälder använder den metoden på ett skrikigt barn.

  Det finns tex en otrevlig tråd om en pojke som kuras och för mig personligen kan inte det vara nått annat än påhejda barnmisshandel. (DEN LÄNK SOM FANNS INFÖRD HÄR HAR AV INTEGRITETSSKÄL TAGITS BORT AV LARS H G) En månad tog att knäcka pojken.

  Även jag har läst barnaboken. Visserligen höll jag inte med henne, men metoden som jag så framför mig om lugnt puffande och vagnande var inte i närheten av det som visades (och visas, finns fler filmer) på filmen.

  Jag är så glad att det finns läkare som ser barnet och verkligen är på barnets sida. Det känns många gånger att barn saknar ett grundskydd. Lagen om misshandel räcker inte för att skydda våra barn.

  Redan när ”Leva med barn” delades ut av BVC förstod jag att du Lars är nån som jag beundrar. Ju mer jag läser av dig, ju mer säker bli jag att du verkligen ser till barnens bästa.

 41. Pingback: Anna Wahlgren i blåsväder, igen. « Tre barn är fler än två föräldrar

 42. Käre Lars H, du anklagar mig för barnmisshandel, talar om Baby Shaken Syndrome och varnar folk. Jag är smått bestört. Vi har talat om barnmisshandel förr, du och jag. Efter mitt larm 1980 – SPÄDBARN DROGAS, som det stod med krigsbokstäver på Expressens löpsedel – slutade du (nästan) skriva ut Theralen åt små barn som inte sov. Du talade om det för mig i vår korrespondens. Året efter ”Barnaboken” 1983 skrev du ”Barnapappa” – vilken söt titel! – och kom hem till mig och gav mig den. Vad har fått dig nu att sälja din själ? Du vet mycket väl att jag inte är någon barnmisshandlare. Du vet mycket väl hur mycken barnakärlek och inspiration du hämtat från mig. Jag är besviken.

  • Här kommer det konkreta beviset för det AW säger om att hennes sätt passar alla barn, men inte alla vuxna! Har inte hört bättre uttryck! Det är ju precis vad det är frågan om!
   Föräldrar projicerar sina känslor, attityder, och sätt från deras egna barna och livs historia. Det är tyvärr här det skiter sig… De små själarna är så otroligt emotionellt intelligenta, det vet ännu vem de är och de minns ännu varifrån de kommer..,något vi vuxna tyvärr glömt för lääänge sen!

  • Anna,

   Hur vore det om du istället för att kommentera Lars och ert tidigare samarbete kring droger på 80-talet faktiskt tog och kommenterade ”tryckpressen”? Det är ju trots allt det filmklippet jag och många med mig reagerar på. Att bortförklara en handling med att man gjorde nåt bra förr är ett väldigt konstigt resonemang. Att kalla alla som inte håller med en för den ”intelligenssvaga populasen” som du gör i din senaste krönika är inte heller speciellt moget. Varför inte bara ta och förklara dig? Är man verkligen säker på sin sak brukar man kunna ta till mer relevanta argument.

 43. Så bra att också du, Anna, kommenterat! Och jag är glad för alla inlägg som kommit. Men samtalet om detta går nu in på sista varvet. Välkomna med inlägg ett dygn till! Men… det här är min personliga blogg och inte ett öppet diskussionsforum. Därför vill jag be er respektera följande regler: Jag är glad om kommentarerna utgår ifrån vad jag faktiskt skrivit – läs gärna mitt ursprungliga inlägg en gång till! Och jag accepterar inga personangrepp, vare sig på Anna, mig eller någon annan. Imorgon kommer jag med min slutkommentar, och sedan stänger jag för vidare debatt om tryckpressmetoden för den här gången.

 44. Jag hoppas verkligen att du tar upp detta med barnläkarföreningen som du skrev så att det hela faktiskt får någon effekt. Jag är ganska säker på att om ni gemensamt går igenom Annas metoder, tryckpressen bla, så kommer nog de flesta vara rörande överens om att hennes metoder är skadliga på flera sätt. Jag skulle även önska att barnpsykologer deltog i debatten då jag anser att metoderna skadar barnet på ett mentalt plan.

 45. Lars, det låter bra att du inte tillåter personangrepp här.
  Jag tycker att du ska läsa igenom kommentarerna mycket noga.
  För det är många som angriper precis allting Anna Wahlgren gör nu och menar att allt hon står för är fel.

  Du får fundera på vad du ville med det här från början.
  Går man ut i Aftonbladet får man kraftig respons och reaktioner som ska tas hand om.
  Detta kan väl knappast vara främmande för dig.

 46. Tryckpressen är det värsta jag sett någon behandla ett spädbarn.
  Synd att det är borttaget från hennes site, vore bra om fler fick se vad det handlar om.

 47. Att kommentera en metod som någon, tex Anna Wahlgren, förespråkar kan knappast rubriceras som personangrepp. Jag tycker att ditt inlägg, Lars, var sakligt och lugnt, och har svårt att se vari den personliga kritiken ligger.

  Fram för mer respekt för barnen! Tryckpressmetoden faller verkligen inte under kategorin ”respekt” i det här utförandet.

  Tina

 48. Här kommer det konkreta beviset för det AW säger om att hennes sätt passar alla barn, men inte alla vuxna! Har inte hört bättre uttryck! Det är ju precis vad det är frågan om!Föräldrar projicerar sina känslor, attityder, och sätt från deras egna barna och livs historia. Det är tyvärr här det skiter sig… De små själarna är så otroligt emotionellt itelligenta, det vet ännu vem de är och de minns ännu varifrån de kommer..,något vi vuxna tyvärr glömt för lääänge sen!

 49. Bra svar Inger Granberg! måste säga att jag håller med vartenda ord ni säger! och ja, varför inte bjuda in AW till en vuxen konstruktiv diskussion som innehåller förståelse och empati för VARANDRA, från BÅDA hållen alltså, ni VILL ju det samma, så hälften är ju redan vunnet!

 50. Inger! ingen läser jag ditt andra mail och sista svar, du är en klok människa det märks! fortsätt!

 51. Vad en läkare säger har inte nödvändigtvis större impact på mig än vad en 9 barns mamma som verkligen levat och upplevt det hon talar om! Snarare tvärtom! Vi är alla människor med SAMMA värde!

 52. Tack Lars för ditt inlägg! Det är bra att utbildade professionella uttalar sig i frågan. Jag hoppas att mina psykologkollegor i likhet med mig ställer sig bakom dig i den här frågan. Det är viktigt att värna barnen, och det är viktigt att stå upp för när personer försöker pressa in barn i en ram, kränker dem m.m. Jag är särskilt bekymrad över att videoklippet görs på ett barn som inte alls ska sova nu, det är alltså en stuntbebis!! Som man behandlar på detta sätt, trots att det inte ska sova. Det får mig att undra om man behandlar de bebisar som SKA sova ännu mer illa?

 53. Jag tycker det är FRUKTANSVÄRT oetiskt att lägga ut en KOPIA på en gammal tråd från AW:s forum (den Susanna länkade till) utan att rådfråga berörda mamman.

  Jag och flera med mig, hjälpte den mamman ifråga att komma tillrätta med sonens grava sömnproblem och du Susanna och flera med dig blottar den mamman fullständigt. Vidrigt!
  Jag hoppas att du Lars H Gustavsson, reagerar och tar bort den länken.

  Här är det häxjakt på Anna Wahlgren på HÖG nivå.
  Jag kan inte för mitt liv begripa hur man kan lägga ner så mycket energi på att förfölja, ljuga och hata en människa. Det måste finnas så mycket vettigt att lägga energin på; svältande barn, smältande isar och Gud vet vad…

  Att sedan samma människor som använder ett språk och ett sätt inne på FL, och även under gästspel på AW:s forum, härinne ger sken av att vara varmhjärtade och goda medmänniskor får mig att må illa över dubbelmoralen.

  Jag skulle inte tveka en nanosekund att ställa upp och träffas irl med nån av er, visa ”tryckpressen” i verkligheten för att ta bort alla missförstånd, föra en ÖPPEN dialog utan att gömma sig anonymt.
  Hur många fler gör det?

  Jag är lite arg just nu. För över orättvisor reagerar jag. Och det här blogginlägget av dr Lars är djupt orättvist och ger en fullständigt skev bild. Tyvärr 🙁

 54. Mia tråden det länkades till är från ett öppet forum. Hade mamman velat vara privat hade hon väl inte skrivit på ett öppet forum?
  Jag tycker det är mycket bra att en läkare får chansen att läsa den tråden och ge sin syn på saken. Enligt mig är det inte ok att behandla ett barn på ett så kränkande sätt oavsett sömnbrist.
  Angående tryckpressen hoppas jag att du Lars tar upp detta med barnläkarföreningen. Det är viktigt att nyblivna föräldrar och föräldrar överlag får veta riskerna med shn. Det behöver inte alltid gå fel men det kan göra det och DET är viktigt att belysa.
  Tack än en gång för att du engagerar dig.
  Med vänlig hälsning,
  Malin

 55. Vill bara tillägga till Mia att jag tycker det är så fel att du drar alla på fl över en kam. Många är väldigt sakliga i frågan.
  De flesta av oss som kritiserar tryckpressen drar inte alla de som kör shn över en kam. Det är metoden (vertyget) vi kritiserar.

 56. Lars,

  Jag förstår att du reagerade över filmsnutten. Det såg onekligen hårdhänt ut och jag är glad över att den har tagits bort. Den förmedlar verkligen inte det förhållningssätt som jag vet att Anna Wahlgren har och som finns bakom de råd och handgrepp hon lär ut. Det får naturligtvis inte gå det minsta häftigt eller våldsamt till! Som med alla våra handlingar måste vi rannsaka oss själva: VARFÖR gör jag det här? HUR gör jag det? Ryckt ur sitt sammanhang, och utan det grundläggande förhållningssättet av välvilja, inlevelse i barnets situation och lyhördhet för barnets reaktioner, kan ALLT missbrukas, misstolkas och bli potentiellt farligt.

  Jag vet inte din ståndpunkt vad gäller små barns sömn och det ska bli spännande att läsa det arbete du håller på med. Det råder ingen tvekan om att sömnproblem är barnfamiljens stora gissel. Anna Wahlgren är, mig veterligen, den enda som verkligen visar i handling hur man kan göra för att hjälpa små barn att sova. I övrigt får vi föräldrar höra: Barn är olika, det är en fas, barn tar sig den sömn de behöver. Är inte små barns sömnproblem att ta på allvar likaväl som vuxnas? Hur bra mår barn egentligen av att vakna gång på gång på nätterna? Vad säger ni läkare om DE medicinska aspekterna?

  Annas Wahlgrens hela filosofi går ut på att tillfredsställa förebyggande och kontinuerligt barnets grundläggande behov av mat, sömn, säkerhet, närhet och delaktighet. Det är stor skillnad mellan att betrakta de sk ”verktygen” som metoder för att tvinga ett barn att sova som inte vill, och att se dem som handfasta tips på hur man kan få ett trött litet barn, i stort behov av sömn, att komma till ro. I helheten ligger också att du som vuxen måste ha gett förutsättningarna för att barnet ska kunna sova, med så mycket närhet, gläjde, mat och delaktighet det bara går att ge. Sova hela natten är en KUR – ”medicin” för barn och familjer som har stora sömnproblem. Det är inte en metod som alla SKA använda. Denna viktiga poäng missar många.

  Att barn ska sova på rygg vet vi att ni inom läkarkåren tycker. Forskningsresultat ska naturligtvis respekteras. Samtidigt vet många av oss vanliga föräldrar att ryggsovande spädbarn sover ytligare och sämre. Det börjar också komma rapporter om det, likväl som rapporter om platta skallar och hämmad motorisk utveckling. Pest eller kolera? Varför avråder ni läkare från att använda andningslarm, i ”trygghetsnarkomanernas land”, Sverige, där vi har livrem och hängseln till allt och alla? Varför säger så många BVC-sköterskor inofficiellt att de vet om att barn sover sämre på rygg men att de inte FÅR tycka så?

  Slutligen:
  Har du läst Sova hela natten-boken?
  Är du insatt i helheten?
  Förstår du skillnaden mellan en kur, ett botemedel och en metod?

  Först då anser jag att man får döma på det sätt du och Tor Lindberg har gjort. Döma ut ett filmklipp, javisst! Det gör jag också, men att visa tummen ner för alltihop, det kräver ett stort ansvarstagande. Vi är många, många föräldrar som har hittat hem i Anna Wahlgrens tankar och som älskar livet med våra barn. Och vi är många, många som känner oss kränkta av den osmakliga hatkampanj som pågår.

  Till sist: Jag hoppas du direkt rensar bort inlägget där någon har kopierat en tråd från Anna Wahlgrens forum. Denna tråd togs bort för många månader sedan på förälderns uttryckliga begäran efter attacker och smutskastning. Att någon kopierade den för att använda i diskussionssyfte tycker jag är motbjudande och högst oetiskt.

 57. Hej Lars!

  Jag känner stor respekt för att du framför en säkert obekväm ståndpunkt. Jag såg filmen tryckpressen innan den togs bort och det var VIDRIGT. Jag har alltid beundrat Anna För mycket , bl.a beskriver hon fantastiskt hur man krystar genom att andas ut barnet, vilket för mig personligen innebär att jag fött tre barn utan bristningar i underlivet eller ett krystande som håller på i en timme. …men detta….

  Jag har även läst hennes böcker och då får man en annan bild av hur metoderna ska se ut. På filmerna som jag sett så behandlas bebisen i det närmaste som en docka eller modell inte en livs levande bebis. Hårdhänt och väldigt brutalt i mina ögon. Och hade jag personligen sett någon av mina vänner behandla sin bebis så som i filmerna så hade jag HÖGLJUTT protesterat.

  Och hur kan föräldrarna till detta eller dessa barn i filmerna titta på detta utan att hjärtat slits ur kroppen. Man känner ju så väl instinktivt att detta är fel.

  Sen vore det ju härligt om även en så pass stor människa som Anna skulle kunna erkänna att hon haft fel. Just denna hjärtlösa, distanserade känsla man får..

  Hur man kan tycka att detta är ett ok handhavande av en bebis går över mitt förstånd. ÄVEN om man sen tidigare uppskattar eller beundrar Anna W måste man väl kunna se när gränsen överskridits. Tack dr. Lars! /Psykitrisjuksköterska inom akutpsykiatrin.

 58. Malin skriver ”Det är viktigt att nyblivna föräldrar och föräldrar överlag får veta riskerna med shn”

  Kan du nämna ETT ENDA fall där ett barn farit illa av shn?

  Och Hanna – det finns INGET hårdhänt alls över shn. Inte en enda gång har jag varit med om att ett barn har skrikit av smärta eller omild behandling, däremot har jag massor med gånger varit med om att barn tystnat av lättnad över att visas i handling och med stabila och varsamma händer vad som ska göras; sova!

  Som sagt, jag ställer gärna upp och visar! Jag vet att vi är många som gör det.

  • Mia i länken ovan tycker iallafall jag och många med mig att pojken far illa under kuren. Jag har flera exempel men jag tycker inte vi ska ta de här då detta är Lars personliga blogg.
   Tack en gång Lars för att du står upp för barnen.

 59. Malin, den här gossen for så mycket mer illa av att inte få sova.
  Om ett barn springer och dunkar huvudet i väggen och föräldern inte hinner med att förhindra, är man då en dålig förälder? Eller om ett barn hoppar ner från en trappa och bryter benet, är man barnmisshandlare då?

  Här handlar det om en liten gosse som mådde fruktansvärt dåligt av sömnbrist, och tillika hans föräldrar. De var tvungna, för allas skull och välmående, att bryta detta. Och de lyckades och fick ett barn som sover gott om natten.
  Är det barnmisshandel?

  Jag står också upp för barnen. Liksom AW. Och som sagt – läs gärna hennes egna ord, i krönikan som jag länkade till.

 60. Jag har först nu haft möjlighet att ta ställning till En mammas och Mias krav på att den länk som Susanna lagt in i sitt inlägg den 30/4 ska tas bort. Jag har ikväll granskat länken. Den ger onekligen en skrämmande inblick i ett slags rådgivningspraxis som jag står mycket främmande för. Men den innehåller också information som säkert kan upplevas som integritetskränkande för den aktuella familjen om den sprids i ett vidare sammanhang än de inblandade ursprungligen tänkt sig. Jag har därför valt att lyfta ut den ur Susannas inlägg. Jag återkommer imorgon med min slutkommentar.

 61. Mia,

  – jag är ingen novis inom detta att vara mamma. Jag har själv 7 barn varav vissa har utan problem sovit hela natten, vissa har vaknat tills dom var ett halvår, år kanske.. mitt senaste barn som nu är 5 månader ammar jag till söms och flera gånger under natten där hon sover i min säng. DET mår VI bra av. Barn är olika. Alla barn mår inte bra av samma behandling.
  Även vi föräldrar är olika, vissa är säkrare i sin roll och några behöver hjälp av ”proffs”.

  Och om du sett filmen , eller filmerna med Anna W och inte tycker att dom är kalla känslomässigt eller hårdhänta, då tycker jag att du ska tänka på det att du har en avvikande åsikt vad gäller detta. Den övervägande delen av föräldrar som tittat på den här filmen mår illa. Inte en eller två föräldrar utan MÅNGA, MÅNGA. Det gör att jag med all säkerhet kan säga att det normala (med det normala menar jag det dom flesta anser) i samhället idag är att förfasas över att en bebis blir behandlad så som det visas.
  Jag har även tittat på ”buffningen” och inte heller den passerar förbi obemärkt i mitt sinne. HÅRDHÄNT!

  Jag har aldrig behandlat mina barn så? Även jag har buffat mina barn och dragit min vagn fram och tillbaka… men MYCKET mer stillsamt och lugnt.

  Varför måste man svälja allt med hull och hår?
  Är ALLT Anna Wahlgren gör och skriver bra? Även om man beundrar kvinnan på många sätt så måste man ju kunna se när gränsen för medmänsklighet och empati överskridits. Eller ska vi ta en sup när värkarna börjat också? (vilket ju AW skriver om i bb.)

  Och man undrar ju varför filmen är borttagen?
  Min förhoppning är att Anna själv tog en ny titt och såg filmen ur alla föräldrars perspektiv och såg det vi ser; en hårdhänt behandling av en liten liten människa som inte själv kan föra sin talan och därefter bestämde hon sig för att ta bort den. Vilket jag tycker hon gjorde rätt i i så fall.

  /psykiatrisjuksköterska inom akutpsykiatrin.

 62. Än en gång, läs länken! Där har du AW:s svar. Det tycker jag du kan bemöda dig om att göra.

  Och jo, jag var med när filmerna spelades in. Så jag är väl ”delaktig” då… Men nej, det finns inget våldsamt alls över vare sig buff eller ”tryckpress”, inte ett enda barn far illa av nån av verktygen om man gör dem rätt, lika lite som ett barn far illa av att bäras i sjal eller bytas blöja på.
  Och jag har som sagt sex egna barn, och inte ett enda av dem har nånsin blivit misshandlat på något vis, och inte ett enda av de barn jag hjälp att sova gott har blivit misshandlade.
  Och än en gång – jag ställer gärna upp och visar om det finns oklarheter!

 63. Mia jag tänker som sagt inte diskutera här men vill kort kommentera ditt inlägg. Pojken det handlade om förtjänade inte den gryma behandlingen, lite lite som barnet i tryckpressen förtjänade den. Sömn i all ära men det får helt enkelt inte gå så långt att barn far illa i processen.
  Nu vart det visst långt ändå. Jag ber om ursäkt för detta, Lars.

 64. Malin. Inga barn har farit illa. Det intygar jag till 100%. Det skulle jag aldrig, aldrig tillåta. Så enkelt är det.

  • Jag menar självklart av de barn jag varit i närheten av.

   Och jag törs påstå att ingen av oss som använder oss av AW:s kur, på egna eller andras barn, nånsin skulle tillåta att några barn for illa.

   Tvärtom.
   Men en förutsättning för att förstå det är att läsa SHN-boken, för att få hela bilden klar för sig.

 65. Underbart Mia! En ängel är vad du är! bra, lugna och sakliga svar, gratulerar!

 66. Hej Hanna! Wake up! det är inte NI som mår bra av detta utan DU! Ta personligt ansvar!
  DU behöver barnet nära i sängen, DU vill amma henne, ok detta inte kanske inte medvetet, men OMEDVETET. Vad väcker det här för känslor hos dig? om du tex. skulle sluta med ditt beteende? övergivenhet , ensamhet, vad vet jag? men DU vet, barbeta sånt istället för att projicera på dina barn! och det här betyder inte att du är någon ”dålig” människa eller ”dålig” mamma, utan du gör förståss det bästa du kan med vad du har i ditt ”bagage”.
  Barnet ”väcker” upp i dig sånt (jag tänker på negativa beteenden) du måste bearbeta bort. Det är ditt livsjobb,det viktigaste jobb du har här på jorden.

  och Nej, jag hör inte till nån religion, urskriven ur kyrkan!

 67. Det låter så grymt allting om AW, man förstorar upp och förvärrar ständigt. Stackars Anna, folk hoppar ju på henne som hökar! Ex. för att bli lite mer konkret: Alla reagerar starkt på att Anna rekommenderar magläge! man brusar upp och svär och det är de ena och det andra, men INGEN säger att hon även rekommenderar andningsalarm TILSAMMANS MED HENNES REKOMENDATION OM MAGLÄGE.

  Resultatet är att man blir upprörd över något som inte är VERKLIGHETEN, man vet liksom inte HELA sanningen! och så går stora rubriker ut i tidningar och det bara LÅTER så horribelt,
  Jag har träffat AW personligen och hon är en otroligt go, mjuk o snäll människa med barnen, men säkert har hon också gjort bättre o sämre saker i sitt liv, som VI ALLA människor, men när det gäller barn vet hon vad hon snackar om!
  Jag tror folk är bara avundsjuka på henne för att hon lyckas så fenomenalt med barnen!

 68. Personligen hade jag varit betydligt mer intresserad av att diskutera sakfrågan, tryckpressen och vagningen i videoklippet, än en massa metaämnen som hur synd det är om Anna, hur trevlig hon är eller hemmasnickrade psykologiska förklaringsmodeller som går stick i stäv med all barnpsykologi. Finns det ingen enda som kan försvara själva videoklippet istället för att rundsnacka?

 69. Bravo, exakt Tina! det är ju just precis DET de är frågan om, tryckpressen är ÄNNU bara toppen på isberget, allt det VERKLIGA, med vad det EGENTLIGEN är frågan om är låååångt borta! speciellt vad gäller dig!
  Rundsnack är vad du garanterat har tendens att göra i ditt liv mång fler gånger än du ens är medveten om!

  H.
  Heidi/barnpsykolog och människo terapeut med jobb i olika delar av världen, sen 26 år tillbaka.

 70. ?

  Så barnet riskerar inte att skadas så som tex Lars H beskriver, för att vangningen i filmen beskriver ”något annat”? Eller hur menar du nu?

 71. Jisses vilken mängd inlägg av försvarare av … ja av vadå? Av Tryckpressmetoden? Jag har inte tid eller möjlighet att läsa alla inläggen noga men såvitt jag kan se är det ingen som försvarar den. Debattörerna menar att den är ryckt ur sitt sammanhang, vilket måste gå tillbaka på publiceringssättet eftersom man kan länka in sig på filmen varifrån som helst utan att få en förklaring om något sammanhang. Detta är ansvarslöst nog.

  Men vad man ser på filmen får många att reagera starkt negativt, både lekmän och läkare. Dels för de uppenbara riskerna att en trött och uppstressad vårdare tar i bara lite för hårt mot barnet, dels för det ihärdiga propagerandet för magläget, där spädbarn inte kan meddela sig med omvärlden på ett naturligt sätt och som dessutom kan vara livsfarligt, och dels för den känslokyla som barnet behandlas med.

  Det jag såg på filmen Tryckpressen hade ingenting med samspel att göra. Det var ett litet barn som hölls ner på mage med våld. Jag försöker föreställa mig hur det känns att tryckas ner mot underlaget av en främling som är många gånger större än mig själv och som dessutom inte kommunicerar med mig alls utan en eller flera andra personer i rummet som FILMAR mig under dessa ytterst förödmjukande omständigheter. Vi hade aldrig accepterat att någon betedde sig så mot ett barn i förskole- eller skolåldern, inte heller mot vuxna.

  Jag förstår om det här kostar dig mycket energi, Lars. Jag tror jag vet vilken länk det var Susanna skickade och är så tacksam att du tar dess innehåll på allvar.

 72. Pingback: Anna Wahlgren då? « Scientologiska länkar

 73. Pingback: ZoulMedia | Nils Pettersson » Debatten om barns sömn, igen!

 74. Åh vilket bra uttalande Lars. Känns otroligt viktigt att detta kommer upp på en sån här nivå. Tycker absolut Barnläkarföreningen bör agera. Dessa metoder känns inte det minsta humana och väldigt nedvärderande. Inte bara tryckpressen utan även SHN-metoden och andra av Annas ”påhitt”. Kränkande, plågeri och misshandel är vad det är.

  Mycket bra skrivet Marit Olanders!

Kommentarer inaktiverade.