Jag har hört påståendet att spädbarn slutar gråta eftersom de kan lära sig att mamma vill att de ska sova i stället. Men spädbarn har inte förmåga att lära sig på det sättet.
Det säger Penelope Leach, en av våra största auktoriteter inom spädbarns- och småbarnspsykologin, i Sverige känd bland annat genom klassikern Barn: de första fem åren . Hon tillägger:
Om du inte svarar på det ropet, ja kanske till och med vägrar att svara på det, då lär sig barnet att det inte blir något svar. Orsaken till att barnet sedan ger upp efter en halvtimme, eller tre kvart, eller en timme, är att det inte längre väntar sig att någon ska svara.
Och det är ingen bra erfarenhet. Den kan direkt skada den tidiga anknytningen. Och vad värre är: Enligt ny neurobiologisk forskning sker en frisättning av stresshormoner i barnets hjärna. Om barnet upprepade gånger får skrika länge utan att någon svarar kan nivåerna av stresshormon nå sådana nivåer att hjärnan kan skadas.
Penelope Leach gör uttalandet i en intervju med engelska BBC med anledning av att hennes nya bok The Essential First Year - What Babies Need Parents to Know just kommit ut. Hon är starkt kritisk till metoder som innebär att ett ledset barn ska få skrika sig till sömns. Man bör alltid gå in till ett skrikande barn. Det är inte säkert att man ska ta upp det ur sängen, än mindre tända ljuset eller sätta leksaker i händerna på barnet. Barnet måste så småningom lära sig att det är skillnad mellan natt och dag. Men en sak måste alltid gälla, oavsett tiden på dygnet: Blir barnet ledset och förtvivlat dyker alltid en förälder upp, en förälder som ”svarar”, alltså bekräftar barnet och finns hos det.
Den syn på sömnmetoder som jag redovisat i min nya bok Växa – inte lyda ligger nära Penelope Leach’s. Det finns andra uppfattningar, men så här tycker alltså vi. Läs gärna intervjun med Penelope Leach i sin helhet – här. Och på sajten Growingpeople finns nu en utförlig redovisning av det symposium om barns sömn som hölls i Malmö i november 2009 – se här.