”Kära nån, vilken gubbröra”, sa Linde, min 26-årige son, då jag berättade om de samtal jag nyligen fört med några generationskamrater om existentiella frågor av ansenlig vikt. På den kantbollen, slagen med den vänligt humoristiska underskruv som är Lindes egen, var jag förstås chanslös.
Först blev jag faktiskt lite sur. ”Varför ska han mästra oss äldre så?” tänkte jag. Men så såg jag mig själv som 26-åring, på besök hemma i Markim, sittande vid matbordet. Jag minns hur provocerad jag ibland kunde bli av pappas utläggningar. Inte för att han hade fel - han var en klok man som ofta hade rätt i sak. Men det var något med hans omständliga, lite vidlyftiga resonerande. Och hans anspråk på att veta hur det egentligen förhöll sig. Eller, tvärtom, hans tes att ingen kunde veta det, allra minst vi yngre, att endast den avklarnade osäkerheten var tecken på verklig mognad. (Året var 1968, och visst var vi yngre rätt karska då.)
Så jag förstår Linde. Och jag tror inte att vi äldre har bättre svar på våra gemensamma livsfrågor. Men jag vill vara med i samtalet. Och inte bara retirera till matlagning och blomsterskötsel.
Det är ju förresten i köket vi kan åstadkomma den riktiga gubbröran! Här kommer ett enkelt recept, anpassat för alla åldrar:
Gubbröra
3 hårdkokta ägg
5 finhackade ansjovisfiléer
1 tsk mildrökt kaviar
2 msk finhackad rödlök
1 msk finskuren gräslök
1 tsk finskuren dill
6 rundlar kavring à 5 cm i diameter
6 vippor smörgåskrasse
Hacka de kalla äggen (utan skal) och blanda försiktig med ansjovis och kaviar. Tillsätt rödlök, gräslök och dill. Fördela gubbröran jämnt på det mörka brödet och garnera med smörgåskrasse.