Idag blir det tufft i Genève! För idag ska nämligen Vatikanstaten förhöras av FN:s barnrättskommitté om hur man levt upp till Barnkonventionen under de senaste fem åren. Gissa vilken fråga som kommer att stå i fokus! Sexövergreppen inom den katolska kyrkan förstås. Vatikanstatens representant, Monsignor Scicluna, kommer säkert att hävda att man bara har ansvar för de 31 barn som bor inom statens högst begränsade område i centrala Rom. Men det skulle förvåna om kommitténs medlemmar nöjer sig med det, väl förberedda som de är. En rad barnrättsorganisationer har försett kommittén med omfattande underlag om sexövergreppens omfattning inom katolska kyrkan i olika länder, och det finns en stor besvikelse över hur passivt påven och Vatikanstaten har agerat i frågan. Man har till och med anklagats för att hemlighålla information och hålla förövare om ryggen. En artikel om detta finns i Svenska Dagbladet idag - se här.
Det är bra att FN:s barnrättskommitté får uppmärksamhet på detta sätt. Den gör ett viktigt arbete, inte bara för att vaka över staternas efterlevnad av konventionen utan också för att levandegöra den och hålla den aktuell. Genom de allmänna kommentarer och de granskningsrapporter den publicerat får konventionen substans och kraft (läs gärna mer om det på kommitténs hemsida). En konvention om mänskliga rättigheter får aldrig bli ett ”färdigt” dokument utan ska mer ses som en agenda för en ständigt pågående diskussion om hur vi gemensamt ska komma vidare med dessa viktiga frågor.
Varje stat granskas vart femte år. Sverige kommer att förhöras för femte gången i januari 2015. Regeringen har redan sänt in sin rapport. Just nu pågår ett intensivt arbete inom Barnombudsmannen liksom inom en rad barnrättsorganisationer. I mars vill kommittén ha deras synpunkter i skrift, och i juni kommer de att kallas till ett förmöte där de får möjlighet att berätta för kommitténs ledamöter om hur barn har det i Sverige idag och om hur regering, departement och myndigheter följt upp innehållet i konventionen. På det sättet får kommittén ett utmärkt underlag för det förhör som några månader senare ska hållas med vår regerings representanter - undrar vilka det blir?
En fråga som säkert kommer upp är konventionens rättsliga ställning i Sverige. Kommittén har tidigare rekommenderat Sverige att inkorporera konventionen, det vill säga att göra den i sin helhet till svensk lag. Där är vi inte än, även om en utredning nu äntligen arbetar med frågan.
Men idag är det alltså Vatikanstatens tur. Hoppas den förträfflige Monsignor Scicluna får det riktigt hett om öronen!
Tillägg 20140117: Ja, Monsignor Scicluna och hans kompanjon Monsignor Tomasi fick det verkligen hett om öronen, berättar Gunilla von Hall i dagens Svd. De sakkunniga i FN:s barnrättskommitté ställde ”sylvassa” frågor. Utmärkt. Nu väntar vi med spänning på den rapport kommittén kommer med så småningom.
Tillägg 20140119: Och nu kommer nya uppgifter. Nästan 400 katolska präster avsattes under åren 2011 och 2012 efter anklagelser om sexövergrepp - se här. Därtill kommer mörkertalet. Hur många barn har då blivit offer??? Tanken svindlar och själen gråter.
Jag tror, att detta var för upplysande för många. Mycket spännande, vilka som blir representerar för vår regering. Ja Lars, nu är spänningen Olidlig. Hoppas många har tagit till sig