Debatt om barnuppfostran

Hur barnen tog maktenGöteborgsposten har under mellandagarna inbjudit ett antal personer till en debatt om barnuppfostran. Först ut var David Eberhard. Du kan läsa hans artikel här. För den som har läst hans bok Hur barnen tog makten (som jag skrev om här) innehåller artikeln inte så mycket nytt. Eberhards huvudtes är att de problem som finns med barn idag beror på en brist på respekt för auktoriteter. Det har gjort både föräldrars fostran och lärandet i skolan omöjligt. Föräldrar och lärare måste därför återta makten över barnen.

Eberhards främsta måltavla tycks vara Jesper Juul, och det är därför utmärkt att Jesper är den som fick ordet efter Eberhard. Läs Jesper Juuls artikel här! Det är en artikel Relationskompetensskriven i en helt annan ton, mindre polemisk och mer resonerande. Jesper varnar för att se förhållandet mellan vuxna och barn som en maktkamp, som då underförstått ska vinnas av de vuxna. Barn är människor, och vad som behövs är snarare ett samarbetskontrakt på lika villkor. Istället för att återfalla i gammal auktoritär fostran eller försöka få barnen dit vi vill med manipulativa metoder behöver vi förbättra vår relationskompetens. Jesper Juul är bekymrad över att den inte alltid är vad den borde vara. Det leder till onödigt destruktiva konflikter inte bara mellan vuxna och barn, utan också vuxna emellan.

Jag står förstås i mitt tänkande mycket närmare Jesper Juul än David Eberhard. Men i den artikel jag själv bidrar med, och som publiceras i GP endera dagen, väljer jag en helt annan ingång. Jag återkommer om det när artikeln finns i tryck.

1 kommentar

  1. Ser mycket fram emot att läsa din artikel Lars!

    Jag kände mig själv väldigt frustrerad när jag läste Davids artikel och skrev en kort bloggpost om det: http://petrakrantzlindgren.se/2013/12/27/jag-behover-inga-vetenskapliga-bevis-for-att-veta-att-jag-och-mina-barn-mar-bra-av-att-motas-i-respekt/

Kommentarer inaktiverade.

© 2020 Lars H Gustafsson

Tema av Anders NorenUpp ↑