Den goda herden – finns hon?

Igår handlade kyrkoårets texter om den gode herden. Jag har predikat över det temat, bland annat i Ströms kyrka våren 2007. Just då hade en skolmassaker ägt rum i den amerikanska staden Blacksburg. En av lärarna, Liviu Librescu, gjorde en heroisk insats och räddade livet på många ungdomar – men blev själv dödad. Han var en god herde, och min predikan, inspirerad av hans insats, kan du läsa här.

En som läst min predikan är Martin Einald, journalist på Dagen. Han hörde nyligen av sig för att höra hur jag tänker om detta nu. Hans artikel publicerades den 2 maj och du kan läsa den här.

En av de goda herdar jag mött var en flicka i tioårsåldern. Kanske är det därför jag numera har lättare att tänka mig den goda herden som en hon. Ensam vaktade den här unga herden sina får i Jemens bergstrakter då plötsligt en jordbävning utplånade hennes hemby. Familjens hus rasade samman, och flickans mamma omkom. När jag mötte flickan några veckor senare hade hon själv fått ta hand om sina tre yngsta syskon. En åttaårig bror var nu den som vaktade fåren.

I intervjun i Dagen säger jag att jag själv ibland känt mig alldeles övergiven. Men på något sätt har den goda herden letat reda på mig i mörkret utan att jag förstått hur det gått till.

Ja, det är sant, så har jag upplevt det hela. Men just nu undrar jag var den goda herden befann sig på Valborgsmässoafton, då hon borde ha varit i Karlskrona. Det fanns en flicka där som borde ha räddats.

1 kommentar

  1. Ja, man undrar var herden fanns ? En ängel kom, vände log och försvann. Tror inte, att den lilla ängeln log när hon blev utsatt för så fruktansvärda saker. Vem ska stå ansvaret, för denna lilla ängel ?

Kommentarer inaktiverade.

© 2020 Lars H Gustafsson

Tema av Anders NorenUpp ↑