Så är då sommaren äntligen här, och det är dags för mig att som vanligt göra en Det blå arkivetmånads uppehåll i mitt bloggskrivande. Men innan dess tar jag mig friheten att puffa lite för min nya bok, Det blå arkivet – liten bok om liv och död. Den ges ut av Libris förlag och finns i bokhandeln från mitten av augusti. I september får jag möjlighet att berätta om den på Bokmässan i Göteborg. Jag och Owe Wikström ska då ha ett par samtal om våra böcker. Owe kom tidigare under våren ut med sin Den dolda dörren – om undran inför döden. Jag skrev om den här. Samtalen kommer att ledas av Anna Lindman, som nyligen svarade för en rad uppmärksammade TV-program om döden.

Det finns två saker vi kan vara alldeles säkra på: Vi kommer alla att dö. Och vi kommer alla att leva tills vi dör. Det finns anledning att tänka igenom hur vi ska förhålla oss till döden. Men minst lika viktigt att fundera över är vad vi vill göra med den tid vi har kvar. Det finns alltså inte bara ett vitt arkiv, utan också ett blått (och ett rött, men det får ni läsa mer om i min bok). De kompletterar varandra.

Sommaren blir så otroligt underbar just för att vintern finns. Med sista strofen i Tore Littmarcks Visa till sommaren önskar jag er alla några riktigt sköna veckor framöver! Och på återhörande i augusti!

Daggen i gräset och doften av jord,
skiraste blomster nu pryder vårt bord.
Sommar’n är här och den är mig kär.
Kärast av allting, min älskling, är du.
Tiden den går men sommar’n är vår.
Sommar’n är här och sommar’n är nu.