Min mormorsfarfarsfarfar bar namnet Nils Sundelin. Hans föräldrar var samer och hörde vart-samiska-arv-omslag-2hemma i Jokkmokks sameby. Nils föddes 1725. Han gick ett par år i den då nyöppnade sameskolan i Jokkmokk. Han var studiebegåvad, och efter att ha fortsatt i olika skolor i Luleå, Piteå och Härnösand kom han så småningom till Uppsala. Där utbildade han sig till präst och tog sig då namnet Sundelin. Han återvände så till Sápmi. Efter några år i Gällivare och Jokkmokk blev han så småningom kyrkoherde i Arjeplog, vars befolkning på den tiden var så gott som helt samisk.

Nils och hans familjs historia är intressant på många sätt. Här finns många spännande detaljer men också flera oklarheter. Just nu pågår en försoningsprocess mellan Svenska kyrkan och samerna, där många av de frågor Nils en gång ställdes inför ställs på sin spets.

Jag har alltid intresserat mig för den samiska rottråd jag bär med mig i min brokiga bakgrundsväv. I bifogade levnadsteckning, som du kan ladda ner fritt genom att klicka på länken här nedan, vill jag bidra med några tankar kring allt detta.

Du som läser och vill komma i kontakt med mig, kanske rentav med ny information, finner min e-postadress under fliken Om mig.

vart-samiska-arv