Gearggevággi

Idag är det Vandringens dag. Får STF som man vill kommer den 14 september också i fortsättningen att vara en dag för vandring – se mer om det på STF:s hemsida!

För mig får vandringen nog ändå vara idag, eftersom jag nyss är tillbaka i Lund efter en resa till Tromsö, Björkliden och Jokkmokk. Tillsammans med min livs- och vandringskamrat Gunnel gick jag bland annat en tur upp till Rissajávri, Den blå sjön, ofta kallad Trollsjön. Leden startar vid Låktatjåkka hållplats och följer sedan ett par bäckraviner upp på kalfjället.

Väl på fjället gick vi på skrå längs dalen Gearggevággi, ett märkligt rasområde, enligt uppgift Norra Europas största. Innan vi så efter en ganska brant stigning kom fram till sjön. En sträcka på en dryg halvmil, inte fullt så enkel att gå som vi först hade trott. Men mer än väl värd besväret.

För Rissajávri är verkligen en trolsk sjö, ständigt skiftande i färg. Hit kommer vi gärna tillbaka. Visst behöver vi vandra – inte bara på Vandringens dag.

Rissajávri