Som jag nämnt i min föregående bloggnotis kommer den kommande veckan att gå i Sankt Lars tecken. Eller för att vara mer precis: Den gamla kyrkogården som en gång hörde till Sankt Lars sjukhus i Lund kommer att uppmärksammas i flera olika sammanhang. Först den 7 oktober vid en kyrkogårdsdag i Ringsjö, sedan den 10 oktober kl 18 vid en temakväll om Sankt Lars sjukhus på Arkivcentrum Syd. Och söndagen den 13 oktober blir det så en lyktvandring ut till kyrkogården med samling utanför domkyrkan kl 17. Alla som vill vara med är välkomna.

Den 11 december 1895 begravdes den första patienten på kyrkogården, den blott 21-åriga Jenny Maria Ringström från Norrköping. Sedan jag började engagera mig för kyrkogårdens historia har jag alltid undrat vem hon var. Nu har jag tagit reda på mer. Och det som jag fått veta har verkligen skakat om mig. Ett stycke kvinnohistoria som sällan berättas.

Du finner den skrift som jag sammanställt genom att klicka på länken nedanför bilden. Läs och begrunda. Och lägg särskilt märke till mina avslutande ord.

http://www.larshgustafsson.se/wp-content/uploads/2019/10/Jenny-Marias-levnadshistoria.pdf