Leva med barn


Leva med barn är väl den bok jag blivit mest känd för. Den första utgåvan kom ut i januari 1983. Boken gavs ursprungligen ut av Socialstyrelsen. Bakgrunden var ett politiskt initiativ. Man ville att Mödra- och barnhälsovården inte längre  skulle vara beroende av kommersiellt informationsmaterial.

På BVC fanns tidigare en bok utgiven av Findus och en av Semper. Jag fick förtroendet att skriva boken för BVC, Leva med barn. Man ville ha en personlig ton i boken – det var känsligt om en en statlig myndighet skulle undervisa föräldrar om hur de skulle göra!

När mitt första manus till boken var klart fick dock flera inom Socialstyrelsen kalla fötter – personligt fick man väl ändå inte skriva! Men genom ett ett kraftfullt ingripande från Barbro Westerholm, som då var generaldirektör, kom boken ändå att ges ut.

Omslaget utformades av Lena Andersson, och bilden med barnet i handen blev smått klassisk. Här intill ser du omslaget från en utgåva från 1999. Folkhälsoinsitutet hade då tagit över utgivningsansvaret men lämnade sedan i sin tur över det till förlaget Gothia, som alltjämt är ansvariga. 2008 blev Marie Köhler min medförfattare och 2012 lämnade jag helt över ansvaret för boken till en författartrio, som förutom av Marie Köhler består av Antonia Reuter och Johanna Tell.

Boken har alltså omarbetats flera gånger. Men visst känns det fantastiskt att den fortfarande, mer än 30 år efter den första utgåvan, delas ut till en stor del av landets nyblivna föräldrar!

2 reaktion på “Leva med barn

 1. Lars!
  Som 23-årig nybliven mamma (1989) fick jag denna bok i handen av en BVC sköterska i Södertälje. Jag var ung men lycklig över det barn jag fått, och boken kom att betyda mycket för mig som nybliven förälder. Jag minns att jag med jämna mellanrum gick tillbaka och läste de lugnande orden. Kanske var det den personliga grundtonen i boken, men för mig kändes det som om någon höll mig/oss i handen när oron kom över sjukdom, över maten, över trotsen…!

  Senare fick jag två barn till, och dina andra böcker tillsammans med barnböcker, följde ofta med hem när vi besökte biblioteket.

  Och det som har följt mig i medvetandet är respekten för barnet som viktigaste av allt. Jag har tagit med mig att MÖTA barnet, både hemma som förälder och i mötet med andras barn, i mitt arbete som förskollärare.

  SÅ…dina ord har betytt massor för mig som förälder och som människa.

  TACK till dig och TACK till Barbro Westerholm som stod på sig vid utgåvan!
  Tack också för din blogg/hemsida!

  / Anna

  • Tack Anna! Leva med barn har funnits i nästan 30 år, och det börjar snart bli dags för mig att lämna över boken i andra trygga händer. Men det har varit en fantastisk resa – inte minst genom alla de brev jag fått genom åren från föräldrar som läst boken. Ofta uppmuntrande, ibland med bra förslag till tillägg och förbättringar, som vi sedan försökt ta vara på i nya upplagor. Så också jag känner ett behov av att säga ett stort och varmt TACK! /Lars

Kommentarer inaktiverade.