Det här är min första bok för föräldrar. Idén till den kom när jag arbetade på barnakuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Jag ville skriva en bok om de allra vanligaste sjukdomarna hos barn och ge enkla, konkreta råd till föräldrarna om hur man kan göra. Jag samarbetade med barnsjuksköterskorna Kerstin Tysk och Catrin Larsson – de satt i ständiga samtal, i telefon och på mottagningen, med föräldrar och hade samlat på sig en hel del erfarenhet.

Men i boken finns också en del små praktiska tips som jag lärde mig av min egen mamma och som kanske inte uppfyllde alla krav på vetenskaplig evidens. Till exempel att febrande barn gärna fick vara uppe men skulle ha sockor på fötterna.

En och annan av min kollegor pikade mig lite för det. Men boken blev populär och har sedan tryckts om i flera pocketutgåvor. I originalutgåvan, utgiven av AWE/GEBERS 1980, finns helt underbara illustrationer av Lena Andersson, som då var på väg att etablera sig som en av våra främsta illustratörer, också av barnböcker.