Skynda att älska
är min tredje bok om livsfrågor. Eller, som jag skriver i förordet, ”om vandringslust och hemlängtan, ensamhet och möten, kärlek och bitterhet.” Boken kom ut på Libris förlag 2001. Den är skriven med mycket lättare hand än de tidigare, mindre predikande, mer berättande, med många korta texter i krönikeform.

Boken speglar mitt liv som barndoktor och småbarnspappa i glesbygd. Byarna i Bjurholms västra delar återkommer i flera av texterna. Och boken avslutas med Sommarbön för våra byar, en bön jag skrev inför en friluftsgudstjänst på Ljusåker. Jag har fått höra att bönen används nu och då i liknande sammanhang på fler håll i landet, och det är förstås jätteroligt.

Det blev en vacker bok den här gången, en bok som man blir glad av att titta på – och förhoppningsvis också av att läsa! Titeln kommer från Erna Taurus kända Höstvisa. Alex Schulman snodde den sen till boken han skrev om sin pappa. Det må vara honom väl unt. Min egen bok var då just utgången från förlaget – och också jag hade ju lånat titeln!